Abiznis

Brajović: Ponuđena koncesiona dokumenta ne štite državni interes, SD se ne plaši izbora!

Nakon što su iz SD-a saopštili da ponuđeni koncesioni model za Aerodrome Crne Gore vodi ka gašenju nacionalnog avioprevoznika, organizovali su i konferenciju za novinare.
Brajović: Ponuđena koncesiona dokumenta ne štite državni interes, SD se ne plaši izbora!
Portal AnalitikaIzvor

Povodom odluke Vlade da se JP Aerodromi daju u koncesije na 25 ili 30 godina, predsjednik Skupštine Crne Gore i Socijaldemokrata Ivan Brajović je poručio da je neophodno bilo uraditi procjenu imovine, kao i da je ovo pitanje od državnog interesa. Brajović je jasno naglasio da SD neće izaći iz vlasti, a da za Aerodrome postoje bolja rješenja od koncesija.

"Kao sto smo obećali javnosti u proteklih mesec smo analizirali i napravili konkretan prijedlog daljeg razvoja Aerodroma. Aerodromi su najuspješnije preduzeće, 2017. je bila rekordna godina, jer je ostvarena 25 odsto veća dobit u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče ponuđenih koncesionih dokumenata ona su neosnovana, nepotpuna, nepovoljna, ekonomski neopravdana i ne štite državni interes", kazao je lider SD Ivan Brajović.

Prije pokretanja procedura davanja koncesije trebalo je, smatra Brajović procjeniti imovinu.

"Stoga smatramo da je odsustvo procjene bila klasična povreda zakona, smatramo da je neophodna cjelovita procjena sadašnje vrijednosti i materijalne i nematerijalne imovine, što zakon i nalaze, posebno naglašavamo da se od građana kriju ključni ulazni parametri uključeni u analizu", kazao je Brajović.

"Jasno poručujemo da nas ne interesuje hoćemo li ili nećemo napustiti Vladu, nijesmo i nikad nećemo biti sebični da partijski stavljamo ispred društvenog interesa. Socijaldemokrate se uopšte ne plaše izbora u bilo kom trenutku jer bi upravo mi bili njihovi najveći pobjednici, imajući na umu da podrška nama konstantno raste i da je samo za godinu i po dana od parlamentarnih izbora duplirana. Ali postavljamo jednostavno pitanje, a što poslije eventualnih vanrednih izbora, mi bi bili jači a samim tim i vladajuća koalicija i opet bi imali iste dileme oko modela daljeg razvoja Aerodroma”,poručio je Brajović.

Pozvao je sve relevantne društvene aktere ,političke partije, medije, NVO, razne eksperte, analitičare da umjesto gubljenja vremena na politikanske opservacije, sve svoje potencijale iskoristimo u definisanju optimalnog modela daljeg razvoja Aerodroma CG, kao jedne od ključnih karika u kreiranju brenda CG kao turističe i biznis destinacije.

"Konačno o ovom važnom državnom pitanju mora se voditi diskusija u Skupstini Crne Gore", zaključio je Brajović. 

Prethodno je, podsjetimo premijer Duško Marković kazao da Crna Gora ne prodaje Aerodrome, već ih valorizuje putem koncesije, jer je to, smatra, nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju.

Plan Vlade da aerodrome da u koncesiju podržali su, takođe i iz Svjetske banke.

Kazali su da je upravljanje Aerodromima javnim novcem veoma skupo, te da je privatno-javno partnerstvo dobar model za povećanje prometa.

Portal Analitika