Društvo

Otvoren novi vrtić „Dragan Radulović“

U podgoričkom naselju Stari Aerodrom, u Cvjetnoj ulici, danas je otvoren novi vrtić „Dragan Radulović“, koji je ime dobio po jednom od najznačajnijih crnogorskih pisaca za djecu i autoru televizijskih emisija koje su obilježile odrastanje generacija. Vrtić se prostire na 3000 m2, na zemljištu koje je donirao Glavni grad, a nalazi se u sklopu predškolske ustanove „Đina Vrbica“. Vrpcu su simbolično presjekli ministar prosvjete Damir Šehović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor ustanove Vuk Stanišić, dok je porodica pjesnika Dragana Radulovića otkrila ploču sa nazivom vrtića.
Otvoren novi vrtić „Dragan Radulović“
Portal AnalitikaIzvor

Šehović je poručio da je značaj socijalizacije u predškolskim ustanovama nemjerljiv, istakavši da pored ovog projekta, Ministarstvo intenzivno radi na izgradnji još četiri vrtića: „U samoći stvaramo velike stvari, bivamo kreativni, „punimo baterije“ i osvajamo mir. Ali sa drugim ljudima, u društvu, kroz interakciju, hrabrenje, prijateljstvo, dobrotu koja se ogleda u svakodnevnim stvarima, kroz zajedničko učenje da prevazilazimo probleme i konflikte, mi zapravo postajemo veliki i ostavljamo trag. Trag na drugim ljudima, a samim tim i društvo.

Toj interakciji, suživotu, važnosti da osvojimo sopstvenu slobodu, ali istu tu slobodu damo i drugima, počinjeno da se učimo već od predškolskog uzrasta. Upravo zato su vrtići, baš kao i škole, mnogo više od običnih objekata. To su hramovi u kojima se naši najmanji socijalizuju, jačaju, navikavaju na okruženje van porodičnog, počinju da razumiju da imaju obaveze – prema sebi i drugima, uče se samodisciplini, ali i hrabrosti, dijeljenju i prijateljstvu.

0709damirsehovicvrticdragan

No, za optimalno korišćenje mogućnosti koje se nude djeci u vrtićima, potrebni su i optimalni uslovi. Danas svečano otvaramo jedan vrtić, dok se jedan u Tuzima uveliko gradi, ubrzo počinjemo sa izgradnjom trećeg u Baru, a za dva je projektovanje pri kraju. Samo od ovog mjeseca mi imamo 500 novih mjesta u predškolskim ustanovama na nivou Glavnog grada“.

Vuković poručio je da je Glavni grad posvećen učestvovanju u širenju kapaciteta predškolskih ustanova zajedno sa Ministarstvom prosvjete: „Gradska uprava je u prethodnom periodu stvorila planske pretpostavke da se u svim djelovima grada u kojima je procijenjeno da postoji nedovoljan smještajni kapacitet u predškolskim ustanovama, izgrade novi objekti. Istovremeno, Glavni grad je ustupao besplatno građevinsko zemljište, oslobađao investitore obaveze plaćanja za komunalno opremanje, a u skladu sa mogućnostima i besplatno korišćenje prostora koji su u vlasništvu Glavnog grada, kako bi bili prilagođeni za boravak naših najmlađih sugrađana.

0709ivanvukovicvrticdraganr

U realizaciji ovog projekta Glavni grad je učestvovao u ovom projektu ustupivši zemljište površine 9.119 m2, čija vrijednost iznosi oko 1.800.000 eura. Podsjetiću da smo bili partneri i u izgradnji vrtića u Zagoriču, da su u toku radovi na vrtiću u Tuzima, a uskoro se očekuje i izgradnja vrtića u Bloku VI, kao i stavljanje u funkciju jedinice u Staroj varoši“.

Direktor Vuk Stanišić rekao je: „Prvi put imamo ovako značajno rasterećenje kapaciteta. Priča o vrtiću ima jednu emotivnu stranu, jer nosi ime Dragana Radulovića, te se osjećam počastvovanim što učestvujem u aktivnostima koje imaju za cilj da se njegovo ime nikad ne zaboravi“.

Novi vrtić, koji će biti u sastavu predškolske ustanove „Đina Vrbica”, ima površinu od 3.000 kvadrata, sa osam radnih soba za jaslene grupe, 12 radnih soba za grupe u vrtiću, osam kancelarija i centralnom kuhinjom.Visina investicije  je 2,7 miliona eura, dok je Glavni grad u izgradnju vrtića uložio zemljište površine 9.119 kvadrata, vrijednosti od oko 1,8 miliona eura. Vrtić je izgrađen u okviru projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju 7 vrtića širom Crne Gore.

Portal Analitika