Kultura

Galaktička Crvenkapica na otvaranju FIAT-a

FIAT 2018 počinje 7. i trajaće do 16. septembra. Ulaz na sve predstave je besplatan, a kompletan program i sve aktuelnosti dostupne su na sajtu i mobilnoj aplikaciji za Android i iOS - Fiat festival Podgorica 2018.
Galaktička Crvenkapica na otvaranju FIAT-a
Portal AnalitikaIzvor

Prvi dan FIAT-a otvoren je u Dvorištu Kuslevove kuće predstavom “Galaktička Crvenkapica” u saradnji sa Institut ramon llull, Catalan Language and Culture, Barcelona, Spain.

Galaktička Crvenkapica nam je donijela sasvim novu priču i drugu dimenziju Crvenkapice i ostavila nas da se zapitamo šta se dešava kada ne možemo ništa protiv ustaljenih normi.

Nakon glavne selekcije, u Kuslevovoj kući FIAT-ovska publika je uz izbor muzike DJ Britney´s Tears i u karakterističnoj atmosferi razmjenjivala utiske.

Drugi dan festivala počinje izvedbom plesne grupe koja dolazi iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Djelo “Sablazan u dolini Šentflorijana” rađeno je po motivima istoimene farse Ivana Cankara.

sablazan-predstava

Najvažnije poruka koju plesači žele da prenesu je - sloboda. Oni nam na sceni pokazuju kako igrati zajedno, kako dati jedno drugom šansu da pokažete ono najbolje. Oni igraju - solo, pa u duetu, pa opet u grupi, svi zajedno, sinhronizovano, snažno.

Oni dijele snagu, ljepotu, ljubav i strast za stvaranjem… Predstava će se odigrati u KIC “Budo Tomović” na Velikoj sceni u 20.00h .

sablazan-predstava2

U dvorištu Kuslevove kuće s početkom u 22.00h nastupaće Atanas Atanasovski i Valentin Kostadinovski u komediji “Ćao, prijatno!” u režiji Siniše Evtimova.

Ovo je moderna komedija, cijela predstava predstavlja jedan komantar na teatar u našoj zemlji. Ismijavamo običaj našeg naroda da se ponaša neprikladno, na primjer da razgovara telefonom u pozorištu.

Stominutni vrtlog prepun je glumačke izvrsnosti, dobrih dijaloga, mnoštva političke satire i istorijsko/histeričnog haosa.

cao-prijatno-predstava

Karakteristična FIAT-ovska atmosfera nastavlja se i druge noći uz istog DJ-a, Britney´s Tears-a koji će uz dobre zvuke zabavljati posjetioce Svjetlosna skulptura “Love is in the air” Katarine Tomašević Crawford krasi dvorište Kuslevove kuće, dok je unutrašnjost ispunjena radovima “Organika” Aleksandra Vukotića.

Prostor je obogaćen inovativnim i nesvakidišnjim radovima iz kreativne industrije: dekorativne kućne rasvjete, radovi od stakla i metala, digitalne reprodukcije slika i grafika, modni dizajn studio i druge.

Sva djela u okviru kreativnih industrija kao i likovnog programa biće izložena u toku cijelog festivala i biće na prodaji.

Portal Analitika