Region

Stoltenberg: Bez promjene imena Makedonija neće ući u NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija može da se priključi toj vojnoj alijansi samo ako birači na referendumu podrže promjenu imena zemlje.
Stoltenberg: Bez promjene imena Makedonija neće ući u NATO
Portal AnalitikaIzvor

"Ovo je šansa jednom u životu. Ne postoji mogućnost da se pridružite NATO-u bez sporazuma o imenu", rekao je Stoltenberg novinarima u Skoplju, prenosi AP.

Vjerovati u suprotno predstavlja "apsolutnu i potpunu iluziju", dodao je on.

Stoltenberg se sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom kako bi izrazio podršku njegovoj kampanji za promjenu imena Makedonija u Sjeverna Makedonija na referendumu 30. septembra.

Zaev je pozivajući se na rezultate najnovijih anketa javnog mnjenja, rekao da je uvjeren u pobjedu na referendumu.

Stoltenberg je takođe zajedno s ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom prisustvovao vojnoj vežbi u kasarni "Ilinden", prenijela je agencija MIA.

"Vaša zemlja ima dobro obučene vojnike koji su pripremljeni za učestvovanje u složenim operacijama. Pripadnici vaše vojske učestvuju u vojnoj misiji predvođenoj NATO-om u Avganistanu, Iraku i u drugim zemljama, što pokazuje da imate vojsku koja doprinosi međunarodnoj bezbjednosti", rekao je Stoltenberg.

Šekerinska je rekla da je 4.000 makedonskih vojnika učestvovalo do sada u različitim misijama NATO-a.

Referendum u Makedoniji biće održan 30. septembra kada će građani moći da se izjasne da li prihvataju sporazum Skoplja i Atine prema kome bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Sjeverna Makedonija.

Portal Analitika