Svijet

Todorić stigao u sud u društvu supruge Tonija Blera

Vlasnik Agrokora Ivica Todorić pojavio se danas pred londonskim sudom i to u društvu Jadranke Sloković i Šeri Bler, slavne advokatice za ljudska prava.
Todorić stigao u sud u društvu supruge Tonija Blera
Jutarnji.hrIzvor

Todorić bi danas trebalo da pred vijećem Visokog suda u Londonu iznese svoje argumente kojim će pokušati osporiti izručenje Hrvatskoj na osnovu Evropskog naloga za hapšenje.

Riječ je o posljednjoj pravnoj mogućnosti sprečavanja izručenja nakon što je sud u Vestminsteru odlučio da se Todorić izruči Hrvatskoj, a Visoki sud u Londonu odbio mu je pravo na pisanu žalbu. Ako taj isti sud danas ostane pri tom stavu, uklonjene su sve pravne prepreke za izručenje, te bi ono shodno proceduri postalo pitanje dana. Budu li se događaji tako razvijali, Todorić bi trebalo biti izručen Hrvatskoj u roku od najviše 10 dana.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je juče kako očekuje da će Todorić biti izručen te dodao da će sama predaja biti tehnička stvar o kojoj će se dogovoriti hrvatska policija i nadležne britanske službe. Smatra da bi postupak mogao da traje od 10 do 20 dana. Todorić će, pak, izvjesno je, Visoki sud u Londonu ponovno pokušati uvjeriti da u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje, odnosno da je u njegovom slučaju u pitanju politički progon.

Argumenti za to bili su mu, kako je poznato, donošenje posebnog zakona o Agrokoru, činjenica da je tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov bio osoba koja je protiv njega podnijela krivičnu prijavu i slično. Sud u Vestminsteru, međutim, sve je te Todorićeve argumente odbio, a hoće li Todorić na današnjem ročištu iz rukava pokušati izvući neki novi pravni argument, ostaje da se vidi.

Portal Analitika