Abiznis

Na sezonskim poslovima 1.000 Nikšićana

Kroz javne radove zaposleno 58 osoba. Sertifikat za rukovaoca građevinskim mašinama dobilo 20 nezaposlenih, a njih 15 se obrazovalo za računovodstvenog tehničara...
Na sezonskim poslovima 1.000 Nikšićana
Portal AnalitikaIzvor

Pored redovnih aktivnosti posredovanja u zapošljavanju, u nikšićkoj područnoj jedinici ZZZ realizuju drugu fazu Programa »Osnaži me i uspjeću«, koji je počeo 25. juna i trajaće do 25. decembra ove godine.

Osnaži me i uspjeću

-Izvođači programa u našoj opštini su Career team i HR Partners iz Podgorice. U sadašnjoj fazi realizacije izvođači sa 50 odsto polaznika koji su uspješno završili prvi dio obuke, rade na izradi biografija, CV-ja, primjenjuju znanja vezana za korišćenje Microsoft Worda i interneta, u svrhu pronalaženja zaposlenja. Rade na individualnom i grupnom informisanju i savjetovanju, kreiraju svoje mail naloge i podižu nivo znanja u online korespodenciji. Zajedno prate ponudu radnih mjesta na teritoriji Crne Gore, upoznaju se sa potencijalnim poslodavcima – objašnjava načelnica PJ Nikšić Rajka Radonjić.

Neki su, dodaje, već imali priliku da stečena znanja provjere u praksi. Sve ove aktivnosti vode krajnjem ishodu, potpisivanju ugovora o radu.  

Ona  naglašava da je u avgustu realizovano i značajno zapošljavanje na sezonskim poslovima.

-Iz Nikšića su zaposlena 64 lica, pored 936 naših sugrađana koji su se zaposlili u predhodnim mjesecima.Ponuda za sezonskim radnicima ima i dalje, najviše u uslužnim djelatnostima – ističe načelnica.

Javni radovi

Radonjić navodi da su u toku javni radovi “Njega starih lica”, “Personalni asistent” i drugi javni radovi iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovnih, kulturnih i drugih programa od javnog interesa. Izvođač javnog rada “Njega starih lica” je Caritas barske nadbiskupije koji je  zaposlio pet  lica sa evidencije Biroa rada Nikšić . U javnom radu   Personalni asistent zaposleno je 36 lica , a izvodjači su nevladine organizacije ”Udruženje  paraplegičara Nikšić, “MERSP”,”Iskra života”  i”Krug podrške.”.

Javne radove iz oblasti zaštite životne sredine, obrazovnih, kulturnih i drugih programa od javnog interesa realizuju tri izvodjača. NVO “Mladi info “u javnom radu “Program podrške kulturi u Nikšiću”zapošljava tri lica, a NVO “ Naša budućnost”, koji izvodi  javni rad “Održavanje gradske tvrdjave Bedem  i dijela oko dvorca kralja Nikole”zapošljava 10 lica. Javni rad “Podrška otvaranju dječije čitaonice” koji izvodi NVO “Društvo prijatelja biblioteke “Njegoš” angažuje četiri lica.

Obrazovanje

U Nikšiću  je završena realizacija programa obrazovanja za sticanje stručne kvalifikacije ,,računovodstveni tehničar”. Izvođač Institut računovodja i revizora Crne Gore iz Podgorice uspješno je obučio  15 lica iz evidencije Biroa rada Nikšić. Obuka  je trajala četiri mjeseca.

Takođe, realizovana je obuka za rukovaoace jednostavnih gradjevinskih mašina. Obuku su realizovali Centar za obrazovanje i trening »ZOPT« i  COO »Kvadrat« iz Podgorice. Ovu obuku uspješno je prošlo 20 polaznika kod oba izvodjača.

Programi obrazovanja za sticanje ključnih vještina: kurs engleskog jezika  prošlo je 12 polaznika,  a kurseve učenja rada na računaru 22 polaznika. Izvodjač je bio Centar za obrazovanje i trening »ZOPT«.

Sa evidencije nikšićkog biroa devet nezaposlenih je dobilo kredit za samozapošljavanje. Ukupno je odobreno 45. 000 eura.

Portal Analitika