Politika

Djelovanje „prosrpske“ opozicije podsjeća na događaje iz 90-ih

Pojedina sihronizovana djelovanja naše tvrde „prosrpske“ opozicije zlokobno podsjećaju na „događanja naroda“ u Hrvatskoj, BiH, Kosovu iz 90-ih – ocijenio je za Pobjedu Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije, dok analitičar Ranko Đonović za Pobjedu kaže da je crnogorska opozicija unutrašnji neprijatelj države jer stalno traži saveznike van Crne Gore „kako bi se udružili da rade protiv nje“. Demokratski front planira da, kako je Pobjeda pisala, u narednom periodu fokus svog djelovanja stavi na političko objedinjavanje Srba u regionu, dok će druge aktivnosti, poput priprema za eventualno organizovanje protesta, ostati u drugom planu. U tu svrhu je organizovan i niz sastanaka sa Srbima u regionu sa kojima je, kako tvrde iz DF-a, razgovarano o „okupljanju na jednoj nacionalnoj ideji“.
Djelovanje „prosrpske“ opozicije podsjeća na događaje iz 90-ih
PobjedaIzvor

HOMOGENIZACIJA

Iako su potpuno drugačiji geopolitički odnosi u regionu nego 90-ih godina prošlog vijeka, kada smo bili i dio zajedničke države, pojedina sinhronizovana djelovanja naše tvrde „prosrpske“ opozicije zlokobno podsjećaju na tadašnja događanja naroda, u Hrvatskoj, BiH, Kosovu – kaže Popović za Pobjedu. Prema njegovim riječima, pretpostavka je da aktuelni pokušaj homogenizacije služi svrsi pomoći rukovodstvu Srbije u teškim pregovorima o razgraničenju sa Kosovom.

PODGORICA

- Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević i Socijalističke narodne partije Vladimir Joković dogovorili su na zajedničkom sastanku da upute poziv ostalim strankama za koje glasa srpski narod da zajednički obilježe ,,najznačajnije nacionalne i vjerske praznike srpskog naroda u Crnoj Gori”.

- Tema sastanka je bila organizovanje zajedničkih aktivnosti na prikupljanju podrške za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznavanju Kosova, ali i zajedničko obilježavanje najznačajnijih manifestacija i praznika srpskog naroda u Crnoj Gori – velike Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije, Mojkovačke bitke i Svetosavskih svečanosti - navedeno je u saopštenju SNS-a koje je dostavljeno Pobjedi. Izvor Pobjede blizak srpskom korpusu kazao je da se poziv da se zajednički obilježe srpski praznici prije svega odnosi na lidera Demokrata Aleksu Bečića, ali i lidera Demosa Miodraga Lekića. - Bečić je bio uredno pozvan i na ovaj sastanak, ali je organizatoru saopštio da ne može da dođe jer se nalazi na godišnjem odmoru - saopštio je izvor Pobjede, koji je podsjetio da je lider Demokrata pozvan i na Kosovo. Na sastanak nije došao lider Demosa Miodrag Lekić iako je uredno pozvan. U saopštenju SNS-a se navodi da je „postignuto puno zajedništvo u stvaranju potrebnih uslova da se u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore obilježe, u ovoj i nastupajućoj godini, najznačajniji nacionalni i vjerski praznici srpskog naroda u Crnoj Gori“. - Sa sastanka je zajednički upućen poziv i drugim parlamentarnim političkim partijama, koje dominantno glasa srpski narod, da se priključe aktivnostima koje su od izuzetnog značaja za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju. Konstatovano je, kako se navodi, da oni imaju i opozicionu i moralnu obavezu da podrže ova nastojanja, da se kroz demokratsku, odnosno Ustavom definisanu proceduru, provjere odluke Vlade Crne Gore za koje se sumnja da ne izražavaju volju ogromne većine građana.

- Zato će im još jedanput biti upućen poziv da se priključe inicijativi koja je usaglašena na održanom sastanku. Na sastanku je još bilo riječi i o saradnji srpskog naroda Crne Gore sa svojim sunarodnicima u regionu, uz zaključak da je sve buduće aktivnosti neophodno organizovati uz punu koordinaciju i saglasnost svih subjekata koji se brinu o statusu i položaju srpskog naroda - zaključeno je u saopštenju.

Reakcije na planove DF-a o političkom objedinjavanju Srba u regionu Djelovanje „prosrpske“ opozicije podsjeća na događaje iz 90-ih Ranko Đonović kaže za Pobjedu da predstavnici opozicije trenutno traže istomišljenike i podršku Rusije, Srbije, Republike Srpske, SPC, a kolike su, kako je rekao, političke pameti pokazuje da ne uočavaju da ih i oni tamo samo zloupotrebljavaju podsjeća na događaje iz 90-ih Ranko Đonović kaže za Pobjedu da predstavnici opozicije trenutno traže istomišljenike i podršku Rusije, Srbije, Republike Srpske, SPC, a kolike su, kako je rekao, političke pameti pokazuje da ne uočavaju da ih i oni tamo samo zloupotrebljavaju podsjeća na događaje iz 90-ih Ranko Đonović kaže za Pobjedu da predstavnici opozicije trenutno traže istomišljenike i podršku Rusije, Srbije, Republike Srpske, SPC, a kolike su, kako je rekao, političke pameti pokazuje da ne uočavaju da ih i oni tamo samo zloupotrebljavaju

- Crna Gora mora biti sposobna za rješavanje eventualne opasnosti, ne smije potcijeniti, ni zanemariti aktuelna dešavanja u susjedstvu. Prioritet je zaustavljanje još jedne instrumentalizovane podjele u našem društvu u duhu povećane tolerancije, razumijevanja i ukazivanja na sve moguće posljedice po crnogorsku građansku državu i ponovnih pokušaja oživljavanja davno završenih procesa – poručio je Popović. Ranko Đonović ističe da predstavnici opozicije trenutno traže istomišljenike i podršku Rusije, Srbije, Republike Srpske, SPC, a kolike su, kako je kazao, „političke pameti pokazuje da ne uočavaju da ih i oni tamo samo zloupotrebljavaju, jer ih ni za šta ne mogu upotrijebiti a ne žele da Srbima u svojim sredinama pokažu da ne vode brigu o njima“. Đonović kaže da je crnogorska opozicija po svemu što radi velikosrpska.

CILJ DAVNO DEFINISAN - Po svom djelovanju, ranije ali i danas, oni su srpski nacionalsocijalisti i nacionalšovinisti. Oni su svoj cilj davno definisali i isti je kao što je bio, a prepoznat je u posljednjoj deceniji 20. vijeka, samo je malo promijenjeno njihovo djelovanje i ponašanje njihovog centra moći koji ih je svojevremeno mobilisao ili su mu se oni dobrovoljno javili. Oni su, slikovito rečeno, samo neznatno promijenili dlaku, dok im je ćud ostala ista – kazao je Đonović. On je istakao da bi „svi oni protiv Crne Gore ponovo uzeli oružje, ali i protiv svih komšija, izuzev Srba“. - Sva njihova planska djelovanja mogu se razumjeti mnogo bolje ako se krene od osnove njihovih političkih načela, a to su mržnja prema državi Crnoj Gori i svemu što nosi predznak crnogorsko – nacija, kultura, jezik. Oni to ne kriju. Krajnji cilj im je nestanak svega crnogorskog i dok do njega dođu, bilo pričom ili terorističkim napadima, svakodnevno će nanositi štetu Crnoj Gori – istakao je Đonović.

Prema njegovim riječima, gotovo da nema dana da svojim političkim djelovanjem ne podsjete na to. On, međutim, smatra da je „velikosrpska opozicija“ sve slabija u Crnoj Gori. - Ima sve manje onih koji ih podržavaju i sve manje mogu da varaju na tim velikosrpskim emocijama. Na političkoj sceni Crne Gore oni će nestati, samo je pitanje da li ih pustiti da sami sebi dođu političke glave ili im pomoći da što laganije i bezbolnije završe – kazao je Đonović. Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je ranije za Pobjedu da ,,političko objedinjavanje Srba“ znači definisanje zajedničkih interesa Srba u regionu i zajedničko djelovanje u tom pravcu. - Samo otvaranjem srpskog pitanja možemo da se izborimo za ravnopravan status. Zbog toga je političko objedinjavanje Srba i zajedničko djelovanje veoma bitno i za Srbe u Crnoj Gori - rekao je Knežević.

Portal Analitika