Društvo

U KCCG izvršena eksplantacija pet organa

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) sinoć je izvršena eksplantacija srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spašeni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u cijeli proces bilo je uključeno 30-ak crnogorskih ljekara.
U KCCG izvršena eksplantacija pet organa
Portal AnalitikaIzvor

To je saopštio direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković navodeći da je u toj ustanovi urađena kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa osobe koja je doživjela moždanu smrt na živu) i da su sve ekipe KCCG bile angažovane u tom procesu.

„Uključeno je 20-ak, 30-ak naših ljekara, a svi oni zaslužuju apsolutno poštovanje i respekt za ono što su uradili večeras i protekla tri dana. Mnogi od njih nisu koristili nimalo slobodnog vremena, već su se potpuno posvetili pacijentu, i tome da procedure uspiju. Njihovo znanje i njihova privrženost pacijentima i ovoj proceduri je izuzetno velika, tako da očekujem da i rezultati budu takvi“, istakao je Eraković.

KCCG, kako je rekao, ima uspješnu saradnju sa najeminentnijim evropskim centrima „sa kojima ćemo i večeras zajedno raditi mnoge procedure“.

„Za neke od procedura su naši doktori već osposobljeni. Neke rade samostalno, a neke uz asistenciju, dok će pojedine procedure raditi profesori i eksperti iz eminentnih evropskih centara. KCCG je značajna evropska tačka, gdje su se okupili mnogi evropski centri, zajedno sa našim doktorima, koji su tu da preuzmu veliki dio odgovornosti i da pokupe znanja i iskustva onih koji, u ovim oblastima, imaju mnogo više znanja i iskustva“, pojasnio je Eraković.

Prema njegovim riječima, cilj je da KCCG postane regionalni centar u zdravstvu.

„Svi stremimo tome da KCCG prevaziđe granice Crne Gore. Naši doktori to znaju, mogu i siguran sam da će to postići“, rekao je Eraković.

Direktorica Direktorata za kvalitet zdravstvene zaštite i ljudske resurse u zdravstvu, Vesna Miranović, kazala je da crnogorska transplantaciona medicina nastavlja da ispisuje novu stranicu.

„Sve je počelo sa dvije hrabre Nikšićanke, koje su svojim sugrađanima podarile novi kvalitet života. A evo sada imamo priliku da vidimo kako je jedna porodica razbila tradicionalne okvire i odlučila da donira organe voljenog člana porodice spasi i unaprijedi živote pet osoba“, rekla je Miranović.

Humanost čina se, kako je pojasnila, ogleda u tome što je bezuslovna i ne očekuje ništa zauzvrat.

„Samo osjećanje da organi njihovog bliskog člana porodice nastavljaju da žive u drugim osobama, predstavlja najveću nagradu za njihovo humano djelo. Smatramo da je ovo pozitivan primjer, koji potpuno pozdravljamo i sa institucionalnog nivoa i kao građani Crne Gore. Nadamo se da će takvih poteza, u budućnosti biti više, što će pružiti kvalitetniji život, onima kojima je transplantacija organa jedini način da nastave kvalitetno da žive“, istakla je Miranović.

Direktorica Klinike za nefrologiju u KCCG, internista-nefrolog Marina Ratković, kazala je da je mnogo doktora učestvovalo u održavanju donora. Da bi crnogorski pacijenti mogli da dobijaju organe, kako je pojasnila, moraju postojati nacionalne liste čekanja.

„Mi smo već sazreli što se tiče bubrega. Imamo 37 transplantiranih pacijenata, od čega je 36 transplantirano od živog davaoca, a samo jedan je kadaverični bubreg“, kazala je Ratković.

Ona je pojasnila da za transplantaciju postoje standardi, operativni protokoli da bi se, kako je objasnila, u svakom trenutku znalo zbog čega se nešto radi u terapijskom i praktičnom smislu i koji su principi.

„Nema nedoumica, već taj lanac dešavanja i u naučnom i u organizacionom smislu možete da pratite, jer je to jedan jako ozbiljan posao. Nema nikakve improvizacije. I ako bi se desilo da dođe do komplikacija, u svakom trenutku može da vidi da li je sve ispoštovano i da li je išlo kako zakoni i protokoli nalažu“, rekla je Ratković.

Kardiohirurg u Centru za kardiohirurgiju KCCG, Aleksandar Radović, rekao je da je njemu i njegovim kolegama velika čast da budu dio tima ljekara iz Njemačke i Švajcarske, koji su obavili ekplantaciju organa srca koje je, kako je rekao, otišlo u zemlju Eurotransplanta.

„Na taj način otvaramo vrata građanima Crne Gore da sjutra i oni budu kandidati i da mogu da dobiju organe iz Eurotransplanta. Napravljen je veliki iskorak u programu transplantacija, koji se radi već dugo i ovim počinje nova era u zdravstvu Crne Gore. To znači da ćemo imati mogućnost da transplantiramo i organe, koji ne mogu da budu transplantirani sa živih davalaca. Po prvi put ćemo moći da transplantiramo sa kadavera, što daje šansu za produženje i kvalitetniji život građana“, kazao je Radović.

Načelnik Centra za digestivnu hirurgiju KCCG, Ranko Lazović, kazao je da je napravljen „ogroman“ pomak za transplantacioni program i ukupnu crnogorsku medicinu, podsjećajući da su u KCCG do sada transplantirani bubrezi i da je bilo oko 30 uspješno urađenih transplantacija.

„Transplantacija jetre, u perspektivi, srca i pluća, radiće se uz podršku kolega iz Hrvatske i ostalih evropskih centara. Mi smo ovim činom zvanično zakucali na vrata najsavremenije transplantacione hirurgije“, objasnio je Lazović.

Kardiohirurg na Univerzitetskoj bolnici u Regensburgu u Njemačkoj, Stefan Dert, kazao je da je veoma srećan što je došao u Crnu Goru, da podržava program donorstva i da se u Njemačkoj transplantacioni program podržava više od 40 godina.

Urolog na Klinici za urologiju KCCG, Petar Kavarić, rekao je da kadaverična transplantacija čini vrhunac medicine, znanja i umijeća i nešto što, kako je rekao, pokazuje da je KCCG sazreo u pravom smislu, da može pružiti takvu vrstu zadvstvene zaštite, odnosno zdravstvene pomoći ugroženim pacijentima.

„Kadaverična transplantacija je nešto što treba da bude dodatni stimulans za sve kolege, koji rade u KCCG, kako po pitanju struke, tako i po pitanju daljeg usavršavanja i njihovog rada, da bi, ne samo transplantacija bubrega, koju radimo posljednjih pet godina u KCCG, nego i ostale transplantacije zaživjele. Prevashodno se misli na transplantaciju jetre, srca. O transplantaciji pluća je možda rano govoriti, ali veoma je bitno da ove dvije stvari zažive u KCCG“, ocijenio je Kavarić.

Portal Analitika