Politika

Bar da bude baza i sjedište Mornarice VCG

Ministar odbrane Predrag Bošković, načelnik Generalštaba Vojske Crne, Dragutin Dakić, posjetili su danas Opštinu Bar i njenog predsjednika Dušana Raičevića. 
Bar da bude baza i sjedište Mornarice VCG
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom, razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje Vojske Crne Gore i Opštine Bar. Posebno je bilo riječi o mogućnostima pozicioniranja Mornarice VCG shodno usvojenim strateškim dokumentima Vlade Crne Gore i potrebama  naše države, kao i značajnom broju nepokretne imovine koju Vojska koristi u ovoj primorskoj opštini, koja bi se mogla racionalnije i efikasnije valorizovati shodno interesima Opštine i Države. 

Bošković je istakao da Bar treba da bude baza i sjedište Mornarice VCG u punom kapacitetu, a da se kvalitetnom i otvorenom saradnjom vrijedne nepokretnosti u ovoj opštini mogu valorizovati na dugi rok i na obostranu korist.
Ministar je  posebno podvukao lokalitet Crni rt, koji treba da se privede namjeni, uz pomoć Opštine u izgradnji pristupnog puta. Takođe, bilo je riječi o privođenju namjeni vojne ekonomije, koja će se valorizovati isključivo kroz stambenu  izgradnju za potrebe rješavanja stambenih pitanja pripadnika VCG.  Bošković je posebno potencirao i značaj valorizacije prostora na kojem se nalazi kasarna “Pero Ćetković”, a koji površinom daleko prevazilazi potrebe Vojske. Dogovoreno je da će Opština Bar i Ministarstvo zajedničkim snagama iskoristiti mogućnosti koje pruža prostor kasarne. 

On je dodao da je današnjim sastankom počelo definisanje projekta valorizovanja Mornarice Vojske Crne Gore na način koji će garantovati mnogo veću efikasnost i bolje korišćenje resursa, kao i sredstava koje država opredjeljuje za njeno finansiranje, uz podizanje borbene gotovosti na mnogo viši nivo. 

Raičević je izrazio spremnost Opštine da bude konstruktivan sagovornik po svim pitanjima koja se tiču zajedničkih interesa. On je kazao da je Mornarica Vojske Crne Gore veoma značajna za ovu primorsku opštinu, ali i da je Bar doprinio članstvu Crne Gore u NATO, jer je uvijek bio odličan domaćin brojnim NATO brodovima koji su posjećivali Luku.

Nakon sastanka, Bošković je sa saradnicima posjetio lokalitete brdo Volujica, bivšu ekonomiju Popovića poljana, kasarnu u Baru, kao i vojni objekat na Crnom rtu.

Portal Analitika