Region

Zaev otkrio: Dogovor sa Ciprasom o priznavanju jezika postignut na parkingu

Premijer Makedonije Zoran Zaev otkrio je da je premijerom Grčke Aleksisom Ciprasomdogovor o grčkom priznavanju makedonskog jezika postigao u Dojranu, na susretu za koji se do sada nije znalo.
Zaev otkrio: Dogovor sa Ciprasom o priznavanju jezika postignut na parkingu
Portal AnalitikaIzvor

“Sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom sam u toku maja upravo ovdje na parkingu u Dojranu postigao dogovor za (grčko) priznavanje makedonskog jezika”, rekao je Zaev juče u razgovoru sa građanima tog mjesta na jugoistoku Makedonije, u okviru kampanje njegove SDSM da se na referndumu glasa za Dogovor sa Grčkom.

Prema riječima makedonskog premijera, to se desilo pred tadašnji samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, kada je trebalo da dvije strane naprave iskorak i pokažu članicama EU da su spremne za postizanje kompromisa.

“Postizanjem dogovora sa Bugarskom i Grčkom više nemamo problema sa priznavanjem zemlje, naroda, identiteta i jezika”, istakao je Zaev.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru sa Grčkom i promjeni imena u Sjeverna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za  integraciju te zemlje u EU i NATO.

Dogovor o rješavanju trodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonija predviđa grčko priznavanje i zaštitu identiteta Makedonaca i makedonskog jezika.

 

Portal Analitika