Politika

Građani Tuzi odlučivaće samostalnije

Tuzi kao samostalna opština imaće bolju perspektivu, a građani će samostalno odlučivati o pravcima razvoja i drugim bitnim pitanjima za to područje, ocijenio je predsjednik te gradske opštine, Abedin Adžović.
Građani Tuzi odlučivaće samostalnije
Mina/Portal AnalitikaIzvor

Tuzi su od danas, na osnovu izmjena Zakona o teritorijalnoj organizaciji, samostalna opština.

Adžović je kazao da to u društvenom smislu znači očekivanje da će Tuzi kao samostalna opština imati bolju perspektivu.

„Kao promjene u svakodnevnom životu građana vidim mogućnost za lakše i efikasnije ostvarivanje njihovih prava pred organima lokalne samouprave, jer će im javne službe biti bliže, ali i dostupnije, u smislu pružanja višeg nivoa usluga i bržeg rješavanja njihovih zahtjeva“, kazao je Adžović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, građani i privredni subjekti Malesije mogu očekivati unapređenje uslova života i rada na tom području, naročito imajući u vidu da će lokalna samouprava imati svoje organe u punom kapacitetu.

Član predsjedništva Albanske alternative, Vaselj Siništaj ocijenio je da je dobijanje samostalnog statusa opštine Tuzi prilika da interes građana bude primaran i da političari i službenici rade profesionalno posao za koji su plaćeni.

Siništaj je rekao da će status samostalne opštine doprinijeti boljem funkcionisanju servisa za građane i ostvarivanju prava koja su propisana Zakonom o lokalnoj samoupravi, „a obaveze opštine prema građanima će biti efikasnije“.

Govoreći o ekonomskim parametrima i o tome da li opština može da se sama finansira, Siništaj je rekao da je Građanska inicijativa naručila studiju izvodljivosti i da je to jedini subjekat koji je ulagao sopstvena sredstva za nju.

„Pokazalo se kao ubjedljivo, nakon usvajanja budžeta opštine u okviru Glavnog grada za ovu godinu, da smo i tada bili u pravu. Naša procjena je bila da ima oko 2, 5 miliona, sasvim smo ubijeđeni da može opstati“, kazao je on.

Funkcioner Albanske alternative Nik Đeljošaj upozorio je da promjenu statusa opštine Tuzi neće osjetiti niko ako trenutna vlast osvoji većinu na narednim izborima.

„Siguran sam da će građani podržati nacionalne partije, koje su bile iskreno i uvijek za opštinu i time pokazati da vrednuju trud i angažman svojih predstavnika“, kazao je Đeljošaj agenciji MINA.

Kako je naveo, biće poboljšan servis građana i sva svoja prava iz lokalne uprave moći će da rješavaju na maternjem jeziku.

Đeljošaj je dodao da će opština imati budžet koji će biti upotrebljen za potrebe građana i razvoj infrastrukture za naseljena mjesta, kao i za razvoj biznisa i ulaganja u poljoprivredu, turizam, proizvodnju.

Govoreći o ekonomskim parametrima, on je naveo da je dilema finansijskog opstanka opštine Tuzi bila lažna dilema onih koji su bili protiv opštine, iz različitih razloga i uglova.

„Svi ekonomski elaborati su pokazali finansijsku održivost. Albanske partije će rukovoditi opštinom Tuzi i pokazaće na djelu da je naš zahtjev imao utemeljenje, umorni smo od dokazivanja na priči i eloboratima, uskoro ćemo pokazati na djelu“, kazao je on.

Portal Analitika