Društvo

Još se ne zna što će biti sa „divljom“ kapelom u Manastiru Dajbabe

Postupak po zahtjevu Srpske pravoslavne crkve da se legalizuje ilegalni objekat koji je ova crkva izgradila u dvorištu kulturnog dobra Manastir Dajbabe je u fazi obrade.
Još se ne zna što će biti sa „divljom“ kapelom u Manastiru Dajbabe
Nova PobjedaIzvor

To je Pobjedi rečeno iz podgoričkog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Rukovoditeljka Sektora za uređenje prostora Radmila Maljević pojasnila je da su postupci po zahtjevima za legalizaciju objekata u fazi obrade, te da još ne mogu saopštiti da li će se objekat koji je izgradila SPC legalizovati ili ne. - Postupak legalizacije utvrđen je odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata – navela je ona.

Nakon što je Pobjeda ranije pokrenula priču da je SPC ilegalno izgradila objekat u dvorištu Manastira Dajbabe oštro je reagovala Uprava za kulturna dobra, tražeći od Uprave za inspekcijske poslove da ga pečatira. Inspektor za kulturna dobra, međutim, ustvrdio je da to ne može da učini, jer u rješenju o kulturnom dobru nije precizirano koje su to granice Manastira koje treba da budu zaštićene.

Inspektor nije promijenio mišljenje ni nakon što mu je iz Uprave za kulturna dobra rečeno da je trebalo da zaustavi gradnju, već je zatražio reakciju urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma. Ni njihov inspektor nije pečatirao objekat. U međuvremenu Srpska crkva je predala dokumentaciju za legalizaciju objekta – spomen kapele ruskoj carskoj porodici Romanov.

O slučaju „divlje“ gradnje u porti Manastira Dajbabe oglasilo se i Ministarstvo kulture upozoravajući da je objekat narušio kulturno dobro, upozoravajući da su ti „neusmjereni radovi u porti Manastira u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim zakonima“.

Zbog „divlje“ gradnje u dvorištu zaštićenog kulturnog dobra prvi je reagovao Crnogorski pokret koji je podnio krivičnu prijavu protiv SPC. Do danas nijesu dobili odgovor iz Tužilaštva. Manastir Dajbabe osnovao je 1897. godine kaluđer Simeon Popović koji je u prirodnoj pećini formirao crkvu posvećenu Uspenju Bogorodice, a sam je i oslikao njenu unutrašnjost. 

Portal Analitika