Fudbal

UEFA vraća legendarni Kup kupova?

Nakon što je UEFA juče u Monte Karlu potvrdila da "razmatra opcije" kad je riječ o evropskim klupskim takmičenjima, njemački list Bild objavio je da krovna evropska federacija namjerava od 2021. godine uvesti treće takimičenje uz Ligu šampiona i Evropa ligu.
UEFA vraća legendarni Kup kupova?
Portal AnalitikaIzvor

UEFA, koja se guši u novcu od klupskih takmičenja, rado bi uvela još jedno. Prema pisanju L'Equipea u tom slučajčeu bi se Evropska liga smanjila sa 48 na 32 kluba te bi tako pojačala atraktivnost novog takminja. Uvede li se, ono bi najvjerovatnije imalo čak 64 kluba učesnika, iako bi u tom slučaju atraktivnost takmičenja zaista bila vrlo upitna.

Podsjetimo, UEFA je imala tri klupska takmičenja do 1999. godine kad je ukinut legendarni Kup kupova u kojem su do titula dolazile ekipe poput Magdeburga, Dinama iz Tbilisija, Mehelena i Slovana iz Bratislave. Najuspješniji klub tog takmičenja bila je Barselona s četiri titule, dok su Anderleht, Milan, Čelsi i kijevski Dinamo dvaput osvajali naslov.

U to takmičenje ulazili su svi pobjednici nacionalnih kupova u Evropi. Zadnji prvak Kupa kupova bio je Lazio koji je 1999. godine u finalu u Birmingemu s 2:1 bio bolji od Majorke.

Portal Analitika