Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Dijelu ljekara mnogo 80 eura za licencu, a upis u Advokatsku komoru košta 2.500

Žao mi je što jedan dio ljekara smatra da je 80 eura mnogo za ovakav dokument, koji „važi“ sedam godina. To mnogo više govori o stanju u društvu nego o samoj cifri i to je nešto što bi sve zajedno trebalo da nas zabrine. Upis u advokatsku komoru, prema mojim informacijama, košta 2.500 eura, a godišnja članarina 250 eura, izjavio je za Portal Analitika predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.


Dijelu ljekara mnogo 80 eura za licencu, a upis u Advokatsku komoru košta 2.500
Portal AnalitikaIzvor

Kad je formirana cijena, kako je dodao,  razmišljali su da ne bude previše niska, što bi vrijeđalo dostojanstvo profesije, ali da ne bude ni previše visoka u odnosu na primanja velikog broja crnogorskih ljekara.

„Odlučili smo da cijena bude jedan euro mjesečno, s obzirom na to da je trajanje licence 84 mjeseca. Žao mi je što neke kolege smatraju da smo pretjerali, ali sad je nažalost kasno. Za strance koji dolaze u Crnu Goru, a imaju prebivaliste van naše zemlje, cijena licence je 160 eura, članarine 16 eura mjesečno, a cijena upisa u Ljekarsku komoru 150 eura. To je samo pokušaj da dijelom zaštitimo interese domaćih ljekara“, naveo je Mugoša.

Sredstva koja se prihoduju od licenci i članarina Komora će koristiti za brojne projekte koje već priprema i realizuje, a koji će prvenstveno biti korisni za ljekare i cjelokupno društvo.

„Svaki cent koji se potroši, biće potrošen legalno i transparentno, u skladu sa Planom rada i finansijskog poslovanja Komore. Finansijski izvještaji će se redovno podnositi Skupštini komore i biće dostupni svima na internet stranici Ljekarske komore, na koju srdačno upućujem sve kolege, kako bi se adekvatno informisali o svojim obavezama i pravima, kao i svim aktivnostima njihovog strukovnog udruženja“, rekao nam je Mugoša.

Upitan zašto je bilo potrebno ponovno licenciranje i koliko ljekara je do sada predalo zahtjev za izdavanje licence za rad, Mugoša je rekao da je predato oko 400 zahtjeva i da Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kada su u pitanju licence za ljekare, promijenjen je da bi bio usaglašen sa zakonima Evropske unije.

„Promjena Zakona je motivisana činjenicom da je profesija ljekar vjerovatno najodgovornija profesija u društvu. Novi Zakon obavezuje ljekare na kontinuirano učenje, što je značajno za ljekare, ali istovremeno i za naše građane i iz tog razloga licenca više ne traje čitavog života (kao što je to bio slučaj sa prethodno izdatim licencama), već je njeno trajanje sada ograničeno. Dakle, pitanje licenci je prije svega pitanje poštovanja zakona nase države i pitanje ličnog dostojanstva i časti svakog ljekara. To je javni dokument, lična karta ljekara koja mu služi kao dokaz da posjeduje dovoljan nivo formalnog obrazovanja i da se kontinuirano edukuje u oblasti kojom se bavi“, naveo je Mugoša.

Dakle, od sada je licenca i dokaz da je nakon završenog fakulteta ljekar nastavio da se edukuje, napreduje i bude bolji, a samim tim korisniji sebi i zajednici kojoj pripada. Iz tog razloga Zakon je dobar, precizan i jasan, a zakoni se moraju primjenjivati ako želimo da budemo dio civilizovanog svijeta.

„Do sada smo primili oko 400 zahtjeva, koje provjeravamo i obrađujemo. Nakon 30. septembra nećemo primati zahtjeve i dokumentaciju, jer Zakon tako nalaže. Svi koji se nakon ovog datuma budu predstavljali kao ljekari, a ne posjeduju Licencu za rad, kršiće odredbe Zakona i na taj način i sebe iposlodavca dovesti u zonu krivično-pravne odgovornosti. Takođe, bićemo u obavezi da procesuiramo sve slučajeve kršenja odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštitiu cilju zaštite života i zdravlja naših građana“, zaključio je Mugoša.

 

 

Portal Analitika