Politika

Krivična prijava protiv Opštine Budva zbog obnove spomenika kralju Petru

Crnogorski pokret danas će podnijeti krivičnu prijavu protiv Opštine Budva zbog pozivanja na nasilje i mržnju prema Crnogorcima i obnavljanja spomen-obilježja kralju Petru I Karađorđeviću, koje, kako ističu, slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja koji ih oličava, piše Pobjeda.
Krivična prijava protiv Opštine Budva zbog obnove spomenika kralju Petru
PobjedaIzvor

Opština Budva je, kako su objavile Vijesti raspisala u srijedu tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji će u gradskom parku restaurirati spomenik posvećen srpskom kralju Petru I Karađorđeviću. U javnom pozivu piše da je opština Budva za sanaciju opredijelila 5.000 eura, a prema saznanjima Pobjede, ta spomen ploča ne nalazi se na listi kulturnih dobara.

“Spomen obilježje nalazi se kod fontane, van gradskih bedema. Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomenobilježja, uređenje okolnoga prostora i postavljanje informativne table. Vrijednost radova je 5.000 eura. Ista vlast je prije nekoga vremena očistila i sanirala spomen-obilježje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Staroga grada, koje je postavljeno 1931. godine. Na tabli piše: Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918. godine”, podsjećaju oni.

Kako navode, Zakonom o spomen-obilježjima zabranjeno je podizati spomenik za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, kao i osobama koje su u istoriji Crne Gore imale negativnu ulogu.

“Cijela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore”, dodaju u Crnogorskom pokretu, zaključujući da je ta dinastija, silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine, uklonila crnogorsku dinastiju Petrović Njegoš s državnoga trona, ukinula crnogorsku državu i Crnogorsku crkvu, te uzrokovala propast zemlje.

Portal Analitika