Politika

DPS sprema rezoluciju o Podgoričkoj skupštini

Demokratska partija socijalista razmišlja da, u dogovoru sa koalicionim partnerima, predloži parlamentu rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine iz 1918. godine – saznaje Pobjeda. - DPS je bliža da, umjesto zakona, predloži rezoluciju kao rezolutan politički akt, jer od ranije smatramo da su odluke Podgoričke skupštine ukinute 1945. i 2006. godine - rekao je Pobjedi izvor iz vrha DPS-a.
DPS sprema rezoluciju o Podgoričkoj skupštini
PobjedaIzvor

Podrška Očekivano je da, ukoliko takav dokument bude na poslaničkim klupama, dobije podršku vladajuće koalicije. Predstavnici DPS i SD ranije su, u izjavama za Pobjedu, poručili da bi njihove partije podržale dokument kojim bi se poništile odluke Podgoričke skupštine. Nikola Rakočević iz DPS-a ranije je za Pobjedu kazao da je „inicijativa da se u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i pravedna“. 

- Crnoj Gori je potrebno razobličavanje Podgoričke skupštine kroz javne rasprave sa uglednim i relevantnim stručnjacima. Na koncu i da razgovaramo o usvajanju rezolucije u Skupštini, treba pažljivo birati način. Jer, poništavati odluke jednog vaninstitucionalnog okupljanja, ispostaviće se, zlonamjerne, izdajničke skupine, nazvanog Podgorička skupština, u krovnoj instituciji Crne Gore, moglo bi značiti i priznavanje legitimiteta sramnih odluka iz 1918. Ipak, posljedice nelegitimne i nelegalne Podgoričke skupštine bile su sve do 2006. u potpunosti legalizovane. Zato je inicijativa da se i u Skupstini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i u krajnjem pravedna – rekao je Rakočević.

 Akt Stefan Šuster iz SD-a ranije je ocijenio da bi njegova partija podržala takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se, kako je rekao, „jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore“. 

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović ranije je, u intervjuu Pobjedi, rekao da vjeruje da će Skupština ubrzo usvojiti poseban akt koji će taksativno poništiti sve odluke iz 1918. koje se osim pitanja državnog statusa, tiču i statusa crkve, nacionalnog identiteta, dinastije Petrović Njegoš i kompletnog istorijskog nasljeđa koje se cijeli vijek pokušava falsifikovati i otuđiti. Skupština Crne Gore je, kako je Pobjeda ranije pisala, samo jednom imala priliku da odlučuje o prijedlogu rezolucije za poništenje odluka Podgoričke skupštine, i to 1998. godine, kada je takav dokument podnio Liberalni savez Crne Gore. Sličan dokument nikada više nije podnijet parlamentu. Pitanje poništenja odluka Podgoričke skupštine ponovo je inicirao predsjednik Liberalne partije Andrija Popović 2014. godine, i to u formi poslaničkog pitanja tadašnjem premijeru Milu Đukanoviću, ali odgovor je bio da su te odluke poništene na referendumu o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Portal Analitika