Politika

U Letoniji iduće godine, u Iraku po dogovoru sa saveznicima

Jedno izviđačko odjeljenje Vojske Crne Gore i jedan štabni oficir biće raspoređeni u NATO misiji u Letoniji, u okviru izviđačkog voda Vojske Republike Slovenije, a pod kanadskom komandom. Angažovanje izviđačkog odjeljenja biće realizovano od početka 2019. godine, po principu rotacije, na period od šest mjeseci, a sredstva u visini od skoro 400.000 za učešće pripadnika Vojske Crne Gore u ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji obezbijediće se iz budžeta za 2019. godinu.
U Letoniji iduće godine, u Iraku po dogovoru sa saveznicima
PobjedaIzvor

To piše u informaciji o pristupanju Ministarstva odbrane Crne Gore Tehničkom sporazumu između Ministarstva odbrane Republike Letonije i Ministarstva nacionalne odbrane Kanade i kanadskih Oružanih snaga o ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji i pružanju podrške države domaćina i drugim obavezama. Kako bi navedeni angažman pripadnika Vojske Crne Gore bio pravno regulisan, u dokumentu piše da je potrebno da Ministarstvo odbrane pristupi Tehničkom sporazumu između Ministarstva odbrane Republike Letonije i Ministarstva nacionalne odbrane Republike Kanade i kanadskih Oružanih snaga o ojačanom prisustvu NATO-a u Letoniji i pružanju podrške države domaćina i drugim obavezama.

MISIJA U FAZI PRIPREME

- Raspoređivanjem izviđačkog odjeljenja u borbenoj grupi u Letoniji, Vojska Crne Gore će dodatno unaprijediti saradnju i povjerenje sa oružanim snagama savezničkih zemalja angažovanih na ovom zadatku, dostići veći nivo obučenosti, steći nova iskustva i znanja u oblasti aktivnosti izviđačkih jedinica, kao i unaprijediti usvajanje potrebnih NATO standarda i procedura, čime će povećati svoje operativne sposobnosti i interoperabilnost - navodi se u informaciji. Dodaje se i da je Vlada prihvatila Tehnički sporazum i ovlastila pukovnika Svetozara Brajkovića da potpiše izjavu o namjeri i notu o pristupanju Ministarstva odbrane Tehničkom sporazumu.

 Kada je u pitanju učešće vojske u misiji u Iraku, što je ranije najavljeno sa visokih državnih adresa, iz Ministarstva odbrane kažu da detalji još nijesu poznati. - Na Samitu u Briselu donijeta je odluka o pokretanju nove NATO trening misije u Iraku, čiji će mandat biti obuka i usavršavanje iračkih snaga bezbjednosti, u cilju prevencije ponovne pojave terorističkih grupa. Kako se Crna Gora, članstvom u NATO, opredijelila da odgovorno učestvuje u donošenju i sprovođenju odluka Alijanse, postoji mogućnost da pripadnici Vojske Crne Gore participiraju i u ovoj misiji - kazali su Pobjedi iz resora Predraga Boškovića.

MOGUĆE UČEŠĆE U IRAKU

Dodaju da će odluku o mogućem upućivanju pripadnika VCG donijeti u saradnji sa saveznicima. - Budući da je nova misija u fazi pripreme, te da još nije preciziran datum njenog početka, Ministarstvo odbrane će odluku o mogućem upućivanju, kao i ostale pojedinosti učešća naših vojnika u Iraku, donijeti u saradnji sa ostalim NATO saveznicima, nakon što budu poznati konkretniji detalji nove NATO trening misije u Iraku - zaključili su iz Ministarsva odbrane. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na ovogodišnjem NATO samitu najavio učešće crnogorskih vojnika u misijama u Letoniji i Iraku.

- Riječ je o raspoređivanju snaga u okviru našeg NATO prostora i u obavezi su sve države članice da participiraju u tim snagama. Ono što vam u ovom trenutku mogu kazati jeste da je naša namjera da budemo sastavni dio određenih formacija zajedno sa Slovenijom - rekao je Đukanović govoreći o misiji u Letoniji. Na pitanje o učešću u misiji u Iraku, Đukanović je kazao da je u pitanju trening misija. - Namjera je da se formira trening misija u Iraku, a svi ostali detalji će tek biti utvrđeni u narednom periodu. Naša namjera je da svakako učestvujemo u i trening misiji u Iraku. Mi želimo da u punoj mjeri participiramo u svim obavezama i u svim pravima koja proističu iz članstva - kazao je Đukanović.

 - Mi mislimo da će i ta misija, posebno zato što ima karakter trening misije, doprinijeti određenim ciljevima koje NATO ima u tom regionu i da Crna Gora treba svojim učešćem da doprinese i tom uspjehu – rekao je tada crnogorski predsjednik. Crnogorski vojnici već učestvuju u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu, a dva pripadnika VCG biće u novembru upućena u misiju KFOR na Kosovu.

Portal Analitika