Sci/Tech

Naučnici: Redovan odlazak na odmor može produžiti život

Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave ishrane i fizičkih vježbi, tvrde naučnici.
Naučnici: Redovan odlazak na odmor može produžiti život
SEEbizIzvor

Redovno uzimanje godišnjeg odmora može produžiti život, a najmanje tri sedmice godišnjeg imaju blagotvoran uticaj na zdravlje, rezultati su istraživanja Univerziteta u Helsinkiju koje je trajalo 40 godina.

 

Kod muškaraca koji godišnje uzimaju manje odmora utvrđena je 37 posto veća mogućnost umiranja, u odnosu na one koji su uzimali četiri sedmice.

 

Neodlazak na godišnji odmor, odnosno nenapuštanje izvora stresa, potpuno je premašilo prednosti zdrave prehrane i fizičkih vježbi, tvrde naučnici. Oni koji ne odlaze na godišnji odmor obično ostaju duže na poslu i manje spavaju, što ostavlja velike negativne posljedice po zdravlje.

 

U studiji se ističe važnost korišćenja odmora u potpunosti na godišnjem nivou, odnosno svih dana na raspolaganju u toku jedne godine.

 

U Velikoj Britaniji, osobe koja rade pet dana nedjeljno moraju imati najmanje 28 dana plaćenog odmora godišnje.

 

Francuska ima najdarežljiviji paket odmora u Evropi. Radnici u ovoj zemlji imaju pravo na 30 radnih dana godišnje, a rade 35 sati nedjeljno, što je najkraće u EU.

 

U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju učestvovalo je 1.222 sredovječnih muškaraca, rođenih između 1919. i 1934. godine. Oni su uključeni u naučnu studiju od 1974. i 1975. godine i praćeni su sljedećih 40 godina.

Portal Analitika