Abiznis

Žarko Rakčević kupio 27 odsto akcija Instituta Simo Milošević

Na Montenegroberzi jutros je kupljeno 26% akcija Instituta "Simo Milošević" koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije za 2,82 miliona eura.
Žarko Rakčević kupio 27 odsto akcija Instituta Simo Milošević
Portal AnalitikaIzvor

Kako Portal Analitika saznaje, kupac je biznismen Žarko Rakčević, koji nije direktno učestvovao u transakciji već preko povezane firme. On je ranije kupio jedan odsto kacija, tako da sada ima 27 odsto akcija.

Na Montenegroberzi je prodato ukupno 99.217 akcija za 2.827.729 eura.

Cijena jedne akcije je 28 eura, što je 1,79% veća cijena u odnosu na prethodnu transakciju.

Rakčević je do nedavno bio na čelu URA-e.

Podsjetimo, Portal Analitika je objavila da u ovom momentu postoji izraženo interesovanje tri kompanije za privatizaciju Instituta: International Hotel Property Limited iz Engleske,  gospodin Miroslav Marić iz Igala i Karlo Bocola, i kineska kompanija Affideaa u saradnji sa partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, navodi se u Vladinom planu privatizacije.

Tenderska komisija je sa savjetnikom za privatizaciju – Horwath HTL identifikovala nekoliko otvorenih pitanja koje bi trebalo riješiti prije objave tendera na jesen. Na tenderu će na prodaju biti ponuđeno 56,4 odsto državnih akcija u Institutu Igalo.

“Savjetnik za privatizaciju Horwath & Horwath Consulting d.o.o. Zagreb će ažurirati tendersku dokumentaciju, nakon čijeg usvajanja od strane Komisije za privatizaciju, će biti donijeta odluku o objavi tendera. Planirano je da se ažuriranje tenderske dokumentacije sprovede do kraja septembra 2018. godine, a u međuvremenu radiće se na rješavanju otvorenih pitanja tako da bi se objava tendera mogla očekivati na jesen”, ističe se u planu privatizacije.

Tenderska komisija u prethodnom sazivu je sprovela četiri tendera za prodaju akcijskog kapitala Instituta.  Međutim, tenderi nijesu uspjeli. Poslednji tender je rezultirao potpisivanjem kupoprodajnog ugovora koji nije realizovan.

 Vlada Crne Gore, ona  je u maju 2016. raskinula ugovor o prodaji državnog paketa akcija Instituta "Dr Simo Milošević" britansko-američkom konzorcijumom International Wellness Group (IWG).

IWG nije ispunio obaveze iz ugovora potpisanog u novembru 2015.

 

Portal Analitika