Politika

Nema promjene granica na Zapadnom Balkanu

Vlada Njemačke nije promijenila stav o nepromjenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, koji je kancelarka Merkel javno iznijela 13. avgusta govoreći o teritorijalnim razgraničenjima, što je ponovila i u nedavnom razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom – odgovoreno je Pobjedi iz Vlade Njemačke. 
Nema promjene granica na Zapadnom Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

- Kancelarka Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. Ovo je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažno podržava napore EU da posreduje u održivim rješenjima između Srbije i Kosova - naglasili su iz Vlade Njemačke.

Pregovori o pristupanju između Crne Gore i EU već su dobro napredovali, međutim, pozicija Savezne vlade Njemačke ostaje nepromijenjena - kandidati moraju ispuniti sve uslove prije nego što se pridruže EU, kazali su Pobjedi iz Savezne vlade Njemačke.

Kancelarka Angela Merkel nedavno je, tokom sastanka sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, kazala da je Njemačka ponudila svu moguću pomoć kada je riječ o sprovođenju vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Na pitanje koju vrstu pomoći Crna Gora može da očekuje od Berlina, iz njemačke vlade kazali su da o konkretnim potezima više informacija ima savezno ministarstvo spoljnih poslova i naglasili da su i dalje na snazi odluke koje je prije nekoliko sedmica potvrdio Savjet EU.

- Sveukupan napredak pregovora o pristupanju biće posebno određen napretkom u oblasti vladavine prava - kazali su iz kabineta kancelarke Merkel.

Savezna vlada Njemačke smatra da je član 5 Vašingtonskog ugovora temelj kolektivnog sistema bezbjednosti i jedna od osnovnih vrijednosti NATO.

Na pitanje o stavu Njemačke kada je u pitanju kolektivna odbrana i dostignuća Crne Gore kao najmlađe članice, iz Vlade Angele Merkel poručuju da je Član 5 vašingtonskog sporazuma osnovni temelj NATO.

- Ovaj princip označava jedinstvo i nedjeljivost bezbjednosti Alijanse i njenih država članica. Savezna Republika Njemačka potpuno podržava svoje obaveze prema članu 5 NATO sporazuma - zaključili su iz njemačke vlade.

Premijer Duško Marković nedavno je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Njemačkoj na poziv kancelarke Merkel. Kako je saopšteno, Marković i Merkel su razgovarali o evropskoj perspektivi, granicama na Balkanu, ali i migraciji, odnosno o boljoj zaštiti spoljnih granica. 

Portal Analitika