Podgorica

Podgorica da se ugleda na iskustvo Ljubljane u ekologiji

Ljubljana može ponuditi Podgorici dobro iskustvo u oblasti ekologije, s obzirom na to da je dobitnik nagrade Zelena prijestonica Evrope 2016. godine, saopštio je gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, u razgovoru sa podgoričkim kolegom, Ivanom Vukovićem.
Podgorica da se ugleda na iskustvo Ljubljane u ekologiji
MinaIzvor

Iz PG Biro-a je saopšteno da je glavna tema razgovora bila unaprjeđenje saradnje dva grada koja, posebno u ekologiji i kulturi.

„Ljubljana može ponuditi Podgorici dobro iskustvo u oblasti ekologije, posebno ako imamo u vidu činjenicu da smo jedini grad u ovom dijelu Evrope koji je dobio nagradu zelena prijestonica Evrope 2016. godine“, kazao je Janković.

On je podsjetio da je Ljubljana i jedan od prvih glavnih gradova u projektu „bez otpadaka“, kao i da zauzima veoma visoko mjesto u Evropi na listi gradova sa odličnim postotkom separiranja i sortiranja otpadaka kod kuće.

“Ljubljana prednjači i kada je u pitanju održiva mobilnost, kao i održavanje javnih gradskih površina od kojih su tri četvrtine zelene površine”, dodao je Janković.

Iz PG Biro-a su kazali da su se gradonačelnici saglasili da će pomoć Ljubljane Podgorici biti od velike koristi, imajući u vidu da je Ljubljana veoma uspješna u izradi i implementaciji održive mobilnosti, uvođenju pješačkih zona, kao i da posjeduje efikasan sistem javnog biciklističkog prevoza.

Navodi se da Ljubljana posjeduje i savremeni gradski prevoz, električni „car-sharing“ sistem, kao i mnoge druge uspješne projekte u toj oblasti.

“Dugogodišnje iskustvo Ljubljane u pisanju i implementaciji projekata Evropske unije (EU) koristiće Podgorici za efikasnije povlačenje EU sredstava, pogotovo kada je u pitanju pomoć pri kvalitetnoj edukaciji kadra koje će pripremati projektne prijedloge koji bi ispunjavali visoke kriterijume Unije”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su gradonačelnici uvjereni da će buduća saradnja Podgorice i Ljubljane rezultirati konkretnim benifitima za oba grada, budući da je neophodno razmjenjivati dobre prakse i iskustva u svim oblastima.

"Kao i da je budućnost regiona u neposrednoj saradnji gradova i unaprjeđenju njihovih odnosa, koji će rezultirati boljem kvalitetu života njihovih građana", kaže se u saopštenju.

Vuković je kazao da je Ljubljana jedan od najčistijih i najzelenijih gradova Evrope i da Podgorica ima sreće što u susjedstvu ima grad čiji primjer može i mora slijediti.

Portal Analitika