Društvo

Veliko interesovanje investitora za Dom revolucije

Rekonstrukcija Doma revolucije, za koju je u okviru prve faze radova obezbijeđeno oko 800 hiljada eura, pokazatelj su dobrog rada i promišljanja gradske vlasti, ocijenili su odbornici Skupštine opštine u Nikšiću.
Veliko interesovanje investitora za Dom revolucije
MinaIzvor

Radovi su počeli 15. marta, finansirani su iz državnog budžeta, a za potpunu rekonstrukciju tog ruiniranog zdanja od oko 22 hiljade kvadrata u centru grada, neophodno je, prema planu, oko 11 miliona eura.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, rekao je da je rješavanje tog višedecenijskog problema grada ponekad izgledao i nemoguć, a sada za taj prostor vlada ”navala” investitora.

”Zainteresovanost za ulazak u Dom revolucije, od zakupljivanja malih do znatno većih prostora, je velika i nadam se da ćemo radi i lakše realizacije projekta raspisati javne tendere za četiri do pet odvojenih objekata. Ko ponudi najbolje uslove dobiće taj prostor da rekonstruiše uz opštinsku saglasnost i uloži svoja sredstva”, rekao je Grbović.

Prema njegovim riječima, time će se dobiti poslovni prostori slično kao u podgoričkoj Delti.

”Nećemo moći ispuniti zahtjeve svim zainteresovanim investitorima, ali je bitno da je krenula realizacija projekta i da će se, kako se nadamo, dobiti lijepa slika u centru Nikšića”, rekao je Grbović.

Glavni opštinski arhitekta, Nebojša Adžić, kazao je da će se javnim nadmetanjem poslovni prostori u okviru Doma revolucije dobiti na zakup od 30 godina, a u skladu sa projektnom dokumentacijo koja će biti definisana u narednom periodu.

Adžić je podsjetio da su pri kraju radovi na dijelu objekta preko puta hotela Onogošt koji se izvode prema javnom međunarodnom aritektonskom konkursu, čiji je zadatak bio da se priča o Domu revolucije pokrene sa mrtve tačke, shodno realnim finansijskim i vremenskim okolnostima.

”Dobili smo projekat koji je zadovoljavao neko realno stanje, a radovi su predviđali deset odsto aktiviranja sadržaja javne namjene, kafeterije, sale za prezentacije, fitnes i klupske programe, za šta je investitor trebalo da bude država. Za saniranje je bilo predviđeno 20 odsto, a ostatak trebao je da bude inspiracija za potencijalne investitore”, podsjetio je Adžić.

Prema njegovim riječima, oko 800 hiljada eura opredijeljeno je za pripremu prostora kafeterije, sanaciju oko dvije hiljade kvadrata krovne i metalne konstrukcije, demontažu, kao i uređenje platoa.

”Za aktiviranje Doma revolucije po principu zakupa prijavio se veliki broj kredibilnih investitora iz Crne Gore, koji bi uložili sredstva shodno svojim ambicijama i namjeni. Od objekta u koji je trebalo da se uloži veliki novac, došli smo sa skromnim sredstvima u situaciju da to zdanje zaživi u javnom duhu, ali bez pritiska na opštinski budžet”, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, u septembru bi trebalo da počelo raspisivanje tendera, a radovi bi bili završeni naredne godine.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS), Momčilo Mićunović, rekao je da je prema nekim od ranijih planova samo za rušenje tog zdanja bilo neophodno oko osam miliona eura, a lokalna vlast ”našla je način da se objekat rekonstruiše i time pokazala sposobnost i spremnost da se radi na dobrobiti grada”.

”Ovaj poduhvat još je jedan u nizu dobrih rezultata lokalne samouprave”, ocijenio je Mićunović.

I njegov partijski kolega, Rajko Perović, ocijenio je odluku o rekonstrukciji ”revolucionarnom i najistorijskom od Drugog svjetskog rata do danas”.

”Dom revolucije, čija je gradnjaa počela 1976. godine, pa kasnije prekinuta, biće za Nikšić, ono što je Delta za Podgoricu”, rekao je Perović i dodao da se zbog toga svi treba da raduju.

Ukupna površina Doma revolucije sa okolnim prostorom iznosi oko 44 hiljade kvadrata.

Uz usvajanje odluke o davanju u zakup javnim nadmetanjem poslovnih prostora u objektu Doma revolucije, odbornici DPS – SD, bez opozicije koja ne učestvuje u radu Skupštine, usvojili su i predlog Statuta Opštine, izvještaj o izvršenju budžeta i investicione politike za polugodišnji period.

Data je saglasnosti za kupovinu poslovnih prostora za potrebe smještaja Službe zaštite i spašavanja, koji su do sada boravili u neuslovnim objektima u Staroj varoši.

Skupština je usvojila odluku o detaljnom urbanističkom planu Stara Varoš — centar i izmjene odluke o zaradama lokalnih funkcionera i primanjima opštinskih službenika i namještenika.

Portal Analitika