Društvo

Doktori i sestre razmišljaju o odlasku u inostranstvo zbog niskih plata

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić najavila je da će predstojeće jeseni ponovo zahtijevati pregovore za povećanje plata zdravstvenim radnicima i usaglašavanje granskog kolektivnog ugovora sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, jer su njima znatno manja primanja od ostalih u javnom sektoru.
Doktori i sestre razmišljaju o odlasku u inostranstvo zbog niskih plata
Portal AnalitikaIzvor

Krivokapić se plaši da će medicinari koji traže veće zarade za svoj rad krenuti putem kolega iz regiona i napustiti zdravstveni sistem, jer ih u razvijenim zemljama gdje nedostaje ljekara jedva čekaju.

“Još kod nas odlasci nijesu uzeli zamah, ali se plašimo toga jer je kolegama egzistencija najvažnija. Posebno je ugrožen položaj medicinskih sestara, o kojima se manje vodi računa nego o ljekarima, iako je njihov udio u sistemu nemjerljiv. Imamo situaciju da je medicinskim radnicima pojednostavljen odlazak u Njemačku, gdje postoji deficit kadra. Mi smo tim i ne možemo jedni bez drugih. Ovo je veoma odgovoran poziv, kojem dajemo čitav svoj život i stalno se usavršavamo. Država je prepoznala da društvo ne može bez zdravstvenih radnika, ali bi trebalo da imaju malo više sluha i omoguće nam da zarađujemo na osnovu onoga što radimo svaki dan”, kaže Krivokapić.

Podsjeća da je poslednji odgovor ministra zdravlja Kenana Hrapovića na zahtjev da se uvećaju plate bio da to “nije moguće u naredne dvije godine zbog fiskalne konsolidacije”. Sada će ponovo uputiti zahtjev.

“Ljekar koji ima fakultet, specijalizaciju i subspecijalizaciju, odnosno za najviši nivo u našem granskom kolektivnom ugovoru, predviđen je trenutno koeficijent 11, a sudija Osnovnog suda, koji je završio samo fakultet i pravosudni ima koeficijent 18. Naš kolektivni ugovor nije usaglašen sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Kada je ovaj zakon donešen rečeno je da su njime propisani svi dodaci i stimulansi zavisno od uslova gdje radi zaposleni. Pored toga što zaposleni iz javnog sektora imaju veće koeficijente, isplaćuju im se i razni dodaci za angažovanje u raznim komisijama i tijelima, čime smo u lošijoj poziciji i oštećeni smo. Tražićemo da se usaglasi naš kolektivni ugovor sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Znamo da ćemo naići na otpor kod nadležnih institucija, ali zahtijevamo da nam to argumentima objasne”, dodala je Krivokapić.

Portal Analitika