Društvo

Pavićević jedva čeka da ga neko zamijeni

Odlučili smo da od ove godine komisija bude jedinstvena za sve projekte u Crnoj Gori i ona sada ima pet članova, dva su člana jednog sindikata, dva drugog i jedan predstavnik Ministarstva zdravlja. Oni donose rang listu o čemu se izjašnjava Upravni odbor – objašnjava Vladimir Pavićević
Pavićević jedva čeka da ga neko zamijeni
PobjedaIzvor

Stambena zadruga ,,Zdravstvo“ podijelila je od 2012, kada su osnovani, 322 stambene jedinice širom Crne Gore, dok za 15 stanova u Nikšiću nema interesovanja – kazao je za Pobjedu v. d. direktor ove organizacije Vladimir Pavićević, koji ističe i da jedva čeka konkurs kada će ga zamijeniti neko drugi. U Podgorici su podijelili 204 stana, od toga 40 za doktore. Cijena stanova je od 650 do 670 eura po metru kvadratnom.

POČETAK

Dvije zgrade u Nikšiću sa 70 stanova su skoro završene, ali za njih nema interesovanja kao u Podgorici. - U Podgorici se gradi stambeni objekat sa 97 stanova i nadamo se da će do februara sljedeće godine biti završen. Problem je što je na konkursu „ispod crte“ ostalo više od 100 radnika - kazao je Pavićević napominjući da su prije osam mjeseci podnijeli zahtjev i lokalnoj upravi i Ministarstvu održivog razvoja za odobrenje nove lokacije za zgradu, ali još nijesu dobili odgovor.

Naš sagovornik ističe i da imaju zahtjeve od članstva za adaptaciju stanova, ali da do sada nijesu bili u mogućnosti da daju kredite. - Ove godine smo izmijenili pravilnik i formirana je komisija, tako da ćemo početi da dajemo stambene kredite. Nadamo se da će to funkcionisati uspješno – dodao je Pavićević. Zadruga se finansira od članarine koja je dva odsto neto zarade. Uslov da neko dobije stan je da bude član zadruge.

NESOLIDARNOST

- Imamo problem i da kad zadrugar ostvari svoje pravo iščlani se iz zadruge. Ljudi gledaju svoj lični, a ne opšti interes. Sada plaća članarinu nešto više od 400 članova - kazao je Pavićević. On ističe da je rang lista za stanove transparentna i da svaki član koji je konkurisao može da izračuna poene. Rang listu objavljuju na sajtu sindikata Kliničkog centra.

 - Svake godine mijenjamo pravilnik kada uočimo neke nepravilnosti, odnosno nedovoljno definisane stvari pokušavamo da definišemo do kraja. Nadamo se da u tome uspijevamo. Na skupštini Stambene zadruge usvojen je novi pravilnik gjde je dato dosta ingerencija komisiji koja ima ovlašćenja da posjeti svakog kandidata po konkursu u mjestu boravka i da se uvjeri u stvarnu stambenu situaciju – ističe Pavićević. Kaže da opštine od njih traže mnogo. Kada završe zgradu, moraju da plate i priključke na atmosfersku i fekalnu kanalizaciju, kao i priključak za struju što su, kako ističe, znatna finansijska sredstva. - Samo smo prvu zgradu kreditirali, jer je to bio uslov da zadruga počne da funkcioniše. Sada, ako ste zadrugar i kupili ste stan od 50 kvadrata cijena je nešto više od 34.000 eura, dajete avans od 20 odsto. Mjesec dana prije završetka mi je upišemo u katastar i zadrugar ode u banku gdje dogovori kredit za ostatak sredstava po kamati od 4,3 odsto – objašnjava Pavićević.

Funkcionisanje zadruge kontroliše Upravni odbor koji broji devet članova i to po četiri iz oba sindikata i jedan iz Ministarstva zdravlja. - Odlučili smo da od ove godine komisija bude jedinstvena za sve projekte u Crnoj Gori i ona sada ima pet članova, dva su člana jednog sindikata, dva drugog i jedan predstavnik Ministarstva zdravlja. Oni donose rang listu o čemu se izjašnjava Upravni odbor – objašnjava Pavićević.

PRAVILNIK

Naš sagovornik je kategoričan da nijesu istinite priče da se stanovi daju bez kriterijuma. Objašnjava da su na skupštini usvojili pravilnik da Upravni odbor može da dodijeli određen broj stanova, ali ne više od 15 odsto od ukupnog broja za Ministarsvo zdravlja, Sindikat zdravstva i Samostalni sindikat zdravstva. - Upravni odbor odučuje o prijedlozima. Na posljednjoj skupštini smo pitali da li je taj stav problematičan i svi su rekli da nije. Taj stav omogućava zadruzi da bude humana.

Nekome ko je socijalni slučaj i kome opština čak da učešće da mu dodijeli stan. Članovi sindikata imaju prednost u startu sa 10 bodova više – kaže on. Ističe kako jedva čeka da ga neko zamijeni na funkciji direktora zadruge. - Ja sam više od pet godina v.d. Nemam namjeru i nije mi na kraj pameti da se ovim bavim. Ova funkcija mi je dodijeljena silom prilika. Do sada je neuspješno raspisano nekoliko konkursa. Nadam da će na novom konkursu u septembru biti izabran neko da me zamijeni – zaključio je Pavićević.

Višak stanova u Nikšiću moraće da prodaju

Medicinski radnici u Nikšiću nijesu zainteresovani za stanove i čak ih je 15 ostalo neraspodijeljeno, a došlo je vrijeme da se troškovi plate izvođaču. - Kontaktirali smo opštinu Nikšić, Stambenu zadrugu prosvjete, Sindikat kulture i ponudili stambene jedinice. Iz opštine su nam odgovorili da nijesu zainteresovani. Na kraju ćemo morati da prodamo nekom drugom – kaže Pavićević.

Sjever države

Što se tiče gradova na sjeveru države, Pavićević ističe da uspostavljaju kontakte sa lokalnim samoupravama, međutim nemaju još nijednu odobrenu lokaciju. - Tržišna vrijednost stana na sjeveru je znatno niža nego što je u Podgorici. Tamo je cijena novogradnje nešto više od 800 eura, a polovni stanovi su i jeftiniji, pa se postavlja pitanje šta to njima Stambena zadruga može da pruži – ističe Pavićević koji dodaje da planiraju da subvencionišu tu cijenu kako bi radnici i na sjeveru dobili povoljnosti pri kupovini stanova.

Portal Analitika