Tenis

Đoković: Poslije osvajanja Rolan Garosa izgubio sam motivaciju

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da je poslije osvajanja Rolan Garosa 2016. godine i kompletiranja sva četiri Gren slema u potpunosti izgubio motivaciju za daljim takmičenjem.
Đoković: Poslije osvajanja Rolan Garosa izgubio sam motivaciju
Alo.rsIzvor

On je u intervjuu za ESPN detaljno govorio o teškom periodu koji je iza njega, kada je za 23 mjeseca osvojio samo dva trofeja i ispao iz vrha svjetskog tenisa.

"Poslije osvajanja Rolan Garosa izgubio sam unutrašnji pokretač. Sve sam osvojio i više nisam imao za šta da se borim. Moj emocionalni rezervoar je bio u potpunosti prazan", kazao je Novak za ESPN.

Poslije Otvorenog prvenstva Francuske, ređali su se porazi u trećem kolu Vimbldona, na startu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i neuspjesi na ostalim velikim takmičenjima.

Najdalje je otišao na US Openu, gdje je u finalu poražen od Stana Vavrinke.

"Poraz na Olimpijskim igrama mi je slomio srce. Toliko me je boljelo da sam tu praktično izgubio i posljednji atome energije koju sam imao. Kad je došao meč sa Stanom, na početku četvrtog seta sam pomislio 'auh, da li ponovo moram da prolazim kroz sve?'. Udarao sam u emocionalni zid. Bio sam na vrhuncu karijere, ali sam bio isušen. Osjećao sam se bespomoćno", kaže Đoković i dodaje:

Vodile su se bitke u meni. Onaj stari Novak je navikao da gura jako, ali sada se događalo nešto što nije bilo kako treba. Čak sam i trenirao jače nego obično, ali i to je bila greška".

U međuvremenu, o Novaku su počele da kruže priče o porodičnim problemima i drugim stvarima koje se tiču privatnog života. Sve je kulminiralo saradnjom sa Pepeom Imasom, trenerom i duhovnim savjetnikom. Seanse koje je Đoković obavljao tada izazivale su brojne kontroverze. Takođe, tada se pojavila i povreda lakta, koja je dodatno otežavala situaciju.

Poslije dugog perioda neuspele sanacije, Đoković je odlučio da izvrši operaciju u februaru ove godine. Usledili su rani porazi u Indijan Velsu i Majamiju, a Đokovićevu igru u tim trenucima najbolje opisuju reči Tara Danijela, koji ga je dobio u Indijan Velsu.

"Novak kojeg znam je onaj Novak sa TV, a taj Novak nikada ne promašuje udarce. Sad je prokockao mnoge lopte", kazao je tada Danijel.

Ipak, kako je sezona odmicala srpski teniser je počeo da se diže, što ima veze i sa obnovom saradnje sa Marijanom Vajdom. Igre su bile sve bolje, a kao nagrada stigle su titule na Vimbldonu i u Sinsinatiju.

Trijumfom u finalu Sinsija nad Rodžerom Federerom, Novak je kompletirao "zlatni masters", što nikome do sada nije pošlo za rukom.

"Pobjeda u Sinsinatiju je došla u pravo vrijeme, protiv igrača koji je vjerovatno najveći u istoriji tenisa. Igrao sam pet finala ovdje i gubio, sada sam osvojio titulu. To ovaj uspjeh čini još značajnijim", poručio je Novak, poslije te pobjede.

Srbin kao šesti reket svijeta dočekuje US Open, na kojem slovi za jednog od najvećih favorita za osvajanje. Biće to prilika da nastavi sa odličnim rezultatima u posljednje vrijeme i dođe do drugog Slema u sezoni.

Portal Analitika