Društvo

Vjerska mafija upravlja i donatorima

Koncept takozvane balkanske humanitarne mreže, o čijim je aktivnostima Pobjeda informisala u nekoliko navrata, još nije sasvim propao, ali je od sredine juna na velikim iskušenjima kojima sve teže odolijeva.
Migrantski kamp između Grčke i Albanije
Migrantski kamp između Grčke i Albanije
PobjedaIzvor

Već dva i po mjeseca, prema riječima naših sagovornika, humanitaraca iz Novog Pazara, Kosovske Mitrovice i Prištine, nijedna od tri planirane misije spašavanja đece i žena, državljana Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Makedoniije, koji su „izbjegli“ iz sirijskog pakla, a sada su u nekom od sabirnih migrantskih kampova, pretežno na takozvanoj ničijoj zemlji, između Grčke i Albanije, nije uspjela.

JEDINSTVENA KOMANDA

Razlozi su brojni, kako objašnjava novopazarski humanitarac Fahredin Ć, inače bivši pripadnik ni po čemu dobrom prepoznatljive furkanske islamske zajednice. On posebno naglašava sve beskrupoloznije djelovanje „vjerske mafije“ koja je svojevremeno kontrolisala većinu tokova novca namijenjenog potencijalnim džihadistima iz zemalja Zapadnog Balkana, a sada bi u potpunosti da kontroliše i finansiranje svih vjerskih humanitarnih organizacija i misija.

Grupe takozvanih povjerenika, inače sljedbenika Nedžada Balkanija, Abida Podbićanina, Dževada Gološa, Zećije Ćazimija, Hisena Ademija, Idriza Bilibanija i Genci Bale, raspoređene su po Novom Pazaru, Tutinu, Preševu, Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Kačaniku, Skoplju i Tetovu. Njihov osnovni zadatak je da „pod jedinstvenu komandu“ stave sve ključne aktiviste, odnosno čelnike humanitarnih organizacija i misija i na taj način dospiju i do posredne kontrole većine potencijalnih donatora, uglavnom bogatih muslimana iz zemalja Zapadne Evrope.

GOLA SILA

Posebno je zanimljiva činjenica da su za relativno kratko vrijeme, posredstvom uticajnih istovjernika iz Beča, Geteborga, Minhena, Haga i Luksemburga uspjeli da se i pred pojedinim međunarodnim humanitarnim organizacijama, zatim migracionim vlastima u pograničnim djelovima Turske, Grčke, Albanije i Bugarske, pa i nekim predstavnicima FRONTEKS-a, predstave kao istinski vjerski misionari čiji je jedini cilj - spašavanje nejači. Ali, ne isključivo đece i žena, nego i starih i bolesnih.

Zbog tih i niza drugih okolnosti, kao što su strah od raznih vidova odmazde - počev od izopštenja iz takozvanog paradžemata, pa do prijetnji golom silom, sve veći broj donatora sa zapada opredjeljuje se za bezuslovnu i potpuno nekontrolisanu, prvenstveno finansijsku „saradnju“ sa brutalnim trgovcima ljudskim sudbinama.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika