CEDIS

U julu potrošeno 19 odsto više struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u julu preuzeli ukupno 237,77 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je oko 19 odsto više u odnosu na jun.
U julu potrošeno 19 odsto više struje
Portal AnalitikaIzvor

“Najviše električne energije, ili skoro 34 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja”, navodi se u saopštenju Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su kazali da je u julu očitano ukupno 361,5 hiljada mjernih mjesta, ili 92 odsto od ukupnog broja.

“Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima, je 99 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Iz CEDIS-a su rekli da su ekipe Sektora za održavanje u julu 1,75 hiljada puta intervenisale na terenu.

Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 330 hiljada EUR.

“U julu je na kompletnom području Crne Gore najavljeno 395 prekida u napajanju električnom energijom zbog planiranih radova na mreži. Prosječna dužina trajanja prekida iznosila je oko 3,7 sati”, precizira se u saopštenju.

Tokom jula, kako se navodi, završeni su oko 240 hiljada EUR vrijedni radovi na zamjeni transformatora u trafostanicama Guke, Rožaje, Zeleni i Plužine.

“U julu su, na području Nikšića, završeni radovi na rekonstrukciji šest trafostanica, za koju je izdvojeno 93 hiljade EUR. Na području Ulcinja završena je realizacija šest, oko 350 hiljada EUR vrijednih projekata, od kojih je finansijski najzahtjevnija izgradnja kablovskog voda od trafostanice Velika Plaža 1 do trafostanice B7“, rekli su iz CEDIS-a.

U Baru je izgrađena oko 18 hiljada vrijedna trafostanica Mikovići, dok je u Podgorici, zbog rekonstrukcije magistralnog puta Podgorica – Petrovac, završeno neophodno izmještanje elektroenergetske infrastrukture, za šta je izdvojeno 23 hiljade EUR.

Iz CEDIS-a su kazali da je tokom jula na području Crne Gore ugrađeno 2,6 hiljada novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 275 hiljada, čime je pokriveno oko 70 odsto konzuma. Na distributivnu mrežu je tokom jula priključeno 810 novih korisnika”, zaključuje se u saopštenju.

CEDIS distribuira električnu energiju za oko 390 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Portal Analitika