Svijet

Huligani tukli sve koji im nijesu izgledali kao Njemci

Ubistvo 35-godišnjeg muškarca u njemačkom Čemnicu bio je okidač za nezapamćene nerede i krvoproliće u režiji ultradesničarskih organizacija i njemačkih huligana.
Huligani tukli sve koji im nijesu izgledali kao Njemci
jutarnjihrIzvor

Cijeli haos je započeo nakon smrti njemačkog državljanina koji je stradao u masovnom obračunu nakon festivala u čast dana toga grada na istoku Njemačke. Policija je objavila da je u tuči sudjelovalo desetak osoba različitih nacionalnosti, ali i ta kratka i nedorečena informacija bila je dovoljna ultradesničarskim grupama da zaključe da se radi o migrantima i da se krene s 'uvođenjem reda i mira' na ulice grada.

Društvenim mrežama proširila se informacija da je ubistvo Njemca bilo povezano sa seksualnim uznemiravanjem žena i to je bio okidač za početak haosa.

Prva se organizovala navijačka grupa "Kaotic Chemnitz" koja je preko društvenih mreža pozvala svoje članove da izađu na ulice. O kakvoj se grupi radi, dovoljno govori podatak da im je čak i njihov fudbalski klub zabranio ulaz na stadion.

U svakom slučaju, prvo su huligani izašli na cestu, a za njima su krenule i druge radikalne grupe. U jednom trenutku, procjenjuje se, broj ljudi na ulicama popeo se na 800.

"Pokažimo svima ko je glavni u ovom gradu", - bio je slogan "Kaotic Chemnitz" uoči izlaska na ulice, prenosi BBC.

Na kraju se čak može zaključiti da su bili u pravu, jer grad je u jednom trenutku uistinu bio njihov. Policija je bila apsolutno nemoćna pred razuzdanom hordom huligana tako da su morali zvati pojačanje kako bi osigurali mir u Čemnicu.

U glavnom gradskom parku demonstranti su gađali policajce bocama i kamenjima, uzvikivali su rasističke slogane, a po nekim informacijama masovno su tukli ljude koji 'ne izgledaju kao Njemci'. Tako je procurio jedan snimak na kojem bijesna rulja bez milosti mlati jednog čovjeka, ali još nije stigla potvrda policije o čemu se točno radi i je li se to dogodilo u nedjelju u Čemnicu.

"Bande koje ganjaju i tuku ljude samo zato što izgledaju drugačije... Ne, to nećemo prihvatiti ", rekao je portparol kancelarke Angele Merkel.

Čemnic je treći najveći grad u Saskoj i jedna od jačih utvrda desničarskih stranaka koji se žestoko protive migracijama, prije svih AfD-a (Alternativa za Njemačku) i još rigidnije Pegide.

 

Portal Analitika