Društvo

Nacionalnim parkovima produžen Ugovor o zakupu Ulcinjske solane

Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore produžava se Ugovor o zakupu Ulcinjske solane na još jednu godinu. Cilj uzimanja u zakup imovine Solane je nastavak aktivnosti na zaštiti i unaprijeđivanju uspostavljanjenog ekosistema u zakupljenom području, obezbjeđivanju fizičke i tehničke zaštite imovine i sprječavanju vršenja protivpravnih radnji.
Nacionalnim parkovima produžen Ugovor o zakupu Ulcinjske solane
Portal AnalitikaIzvor

“Odlukom Vlade Crne Gore, Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore, 24. avgusta 2015. godine, povjerena  realizacija aktivnosti u cilju zaštite bogatog biljnog i životinjskog svijeta ulcinjske solane. S tim u vezi, formirano je Savjetodavno tijelo za zaštitu Solane sastavljeno od predstavnika najznačajnijh subjekata nadležnih za zaštitu biodiverziteta, te pripremljeni jednogodišnji Programi rada za Solanu”, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

foto-masa-vucinic-solana-flamingosi

Od najznačajnijih aktivnosti, izdvaja se održavanje vodnog režima na solanskim bazenima. JPNPCG je prošle godine uz pomoć Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma riješilo problem popravke postojeće pumpe i nabavku nove. U ovom periodu kao ključan izazov u upravljanju vodnim režimom izdvaja se sanacija narušenih nasipa i bentova za čiju rekonstrukciju su neophodna značajna finansijska sredstva. U tom pravcu JPNPCG je uputilo društveno odgovornim subjektima zahtjev za sponzorstvo u cilju nabavke ili iznajmljivanja bagera za potrebe sanacije narušenih bentova i nasipa.

Portal Analitika