Region

Predlog sa zamkama

Bečki Standard piše o predlogu o razgraničenju i korekciji granica po pitanju Kosova.
Predlog sa zamkama
Portal AnalitikaIzvor

List ocjenjuje da je riječ o predlogu "sa zamkama", te dodaje da su do sada promjene granica bile tabu tema, zbog čega, kažu, postoji otpor civilnog društva i eksperata.

Izgleda kao jednostavno i pragmatično rješenje. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovaraju razmjenu teritorija. Većinski Srbima naseljen sjever Kosova pripao bi Srbiji, a većinski albanski naseljena Preševska dolina Kosovu. Zauzvrat Kosovo treba indirektno da bude priznato od Srbije".

List, međutim, ističe da dogovor Vučića i Tačija nije pravno obavezujući, već demokratska legitimacija u sopstvenoj zemlji i međunarodno priznanje.

Slabi Tači na unutrašnje-političkom planu nije prihvaćen kao legitimni pregovarača od mnogih političkih igrača na Kosovu. A I u Savjetu bezbjednosti UN Velika Britanija i Kina imaju dobre razloge da spriječe debatu o promjeni granica", tvrdi dnevnik.

List ističe da se ne radi samo o nemogućoj primjeni, već i pravnim principima, te regionalnoj stabilnosti, koji bi bili ugroženi.

Podsjeća da se međunarodna zajednica rukovodila principom "uti pošidetis" prilikom raspada bivše Jugoslavije, koji predviđa da međunarodne granice na jednoj teritoriji novonastalih država u vrijeme nezavisnosti odgovaraju postojećim administrativnim granicama.

Na tom principu, podvlači list, zasniva se koherentna politika EU prema državama bivše Jugoslavije i nekadašnjeg SSSR-a, a na to ukazuje i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je iz istorijske svijesti i pravne sigurnosti striktno protiv promjene granica.

Sama debata o novom crtanju granica na Balkanu ima već destabilizujuće posljedice, takođe piše bečki dnevnik i špekuliše da je Milorad Dodik, predsjednik RS, koji, po Standardu želi da "uništi" BiH, vidio da je uslijedio njegov trenutak.

Portal Analitika