Svijet

Vučić i Tači "progovorili" o granici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači su na forumu u Alpbahu "otvorili diskusiju" o izmjeni granica zarad istorijskog sporazuma.
Vučić i Tači "progovorili" o granici
Portal AnalitikaIzvor

To piše briselski portal "Politiko".

Portal piše da su prije nekoliko sedmica zvaničnici na obje strane iznijeli ideju o promjeni granica, ali da su, ističe "Politiko", u subotu na forumu "izjave dvojice predsjednika označile po prvi put da se obojica otvoreno zalažu za ideju (o izmjeni granica) pred međunarodnom zajednicom".

Nijedan od njih nije iznio detalje šta bi moglo da bude na stolu, navodi briselski portal.

I Vučić i Tači, piše portal, nastoje da otklone bojazni da bi takav plan mogao ponovo da izazove etničko nasilje.

"Predsjednik Srbije i Kosova jasno su stavili do znanja u subotu da razmatraju izmjene granice radi postizanja istorijskog mirovnog sporazuma i pozvali su EU da obezbijedi suštinsku podršku za njihove napore", naveo je Politiko.

Takve izjave, izrečene na panel diskusiji u Austriji, stavljaju Evropsku uniju u tešku poziciju, ocijenio je "Politiko", dodajući da se lideri EU dugo protive takvim promjenama, jer bi, kako smatraju, to moglo da dovede do zahtjeva o preokretanju i drugih granica na Balkanu i da bi moglo da izazove ponovo etničke sukobe kao 1990-tih.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je, piše portal, u diplomatskom maniru rekao da "ništa ne bi trebalo da bude isključeno u ovoj fazi", ali je zatražio od predsjednika da osiguraju da nikakav sporazum neće destabilizovati širi region.

Portal konstatuje da su Vučić i Tači na "neprijateljskim" stranama, da je Vučić rekao u Alpbahu da ga Tači ne voli, niti da on voli Tačija, ali su razgovarali i zatražili od EU i SAD da im dozvole "da istraže dugo zabranjivanu temu granica".

Prema "Politiku", najčešće razmatrani scenario o promjeni granice bi uključivao da se dio sjevernog Kosova - pretežno naseljen Srbima - dodjeli Srbiji, a pominjana je i ideja da se Preševska dolina, naseljena pretežno Albancima, pripoji Kosovu.

"Politiko" piše i da je Vučić kritikovao međunarodnu reakciju na nedavnu diskusiju, sugerišući da zapadne sile žele da nametnu svoju volju nasuprot željama Srba i Albanaca, mada je ideja, navodi portal, veoma kritikovana i u regionu.

Vučić je, piše portal, ponovio da poštuje teritorijalni integritet BiH, a kritičari promjena granica, kako primjećuje "Politiko", predviđaju da bi promjena granice mogla da izazove da Republika Srpska pokuša otcjepljenje te da se priključi Srbiji.

Han je, sa svoje strane, istakao da je stabilnost neophodna u cijelom regionu i aludirao je na strahove od domino efekta od bilo kakve promjene granice.

Evropski komesar je, ne isključujući mogućnost promjene granica, zauzeo time drugačiju poziciju u odnosu na njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je početkom avgusta otvoreno odbila ideju o promjeni granica, ističe portal.

"Politiko" napominje da su SAD, koje nisu imale veliku diplomatsku ulogu u razgovorima Beograda i Prištine, ali su veoma cijenjene u regionu, u petak iznijele stav da su otvorene za promjenu granica.

Portal Analitika