Abiznis

Na vodotoku u Mojkovcu gradiće se mHE

Izgradnja male hidroelektrane (mHE) Elektrana Mišnića, planirana je na istoimenom vodotoku u Mojkovcu, a bliži uslovi finansiranja, projektovanja i izgradnje utvrdiće se ugovorom o koncesiji na osnovu energetske dozvole za izgradnju tog hidroenergetskog objekta.
Na vodotoku u Mojkovcu gradiće se mHE
Dnevne novineIzvor

Koncesionar Radoje Mišnić obavezan je da na dan potpisivanja ugovora, koje je predviđeno tokom ovog mjeseca, Vladi, kao koncendentu, dostavi bankarsku garanciju za izvršenje ugovora u iznosu od 30 hiljada EUR, pišu Dnevne novine.

“Koncesija se daje na period od 30 godina, uz koncesionu naknadu koja iznosi 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje struje”, navodi se u Izvještaju o postupku davanja koncesije na osnovu energetske dozvole za izgradnju mHE Elektrana Mišnića na dijelu vodotoka Mišnića potok.

Ukupna planirana godišnja proizvodnja te mHE je 0,987 gigavat-sati, dok će instalisana snaga elektrane biti 222,2 kilovati.

“Mala hidroelektrana je planirana na dijelu vodotoka Mišnića potok između kota 1,18 hiljada mnm (kota gornje vode) i 900 mnm (kota donje vode) u Bjelojevićima u Mojkovcu”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Ministarstvo ekonomije je, nakon detaljnog pregleda i analize dokumentacije koju je dostavio Mišnić, konstatovalo da dostavljeni zahtjev ispunjava kriterijume utvrđene zakonom i pravilnikom.

Ugovor, koji sa koncesionarom treba da potpiše ministarka ekonomije Dragica Sekulić, realizovaće se u tri faze.

Prva faza, koja traje godinu, uključuje izradu tehničke dokumentacije, dok će se u drugoj, u toku 24 mjeseca, gaditi Elektrana Mišnića. Treća faza podrazumijeva preostalih 27 godina koncesije, tačnije rad elektrane i proizvodnju električne energije.

Ugovorom je predviđeno da koncesionar mora dostavljati bankarske garancije za prvu i drugu fazu, kao i za revitalizaciju.

“Utvrđeni su i razlozi za raskid ugovora, koji može biti u određenim slučajevima automatski, bez dostavljanja posebnog obavještenja i raskid uz prethodno obavještenje koncesionara i određivanje primjerenog roka za ispunjavanje prekršene obaveze”, navodi se u ugovoru.

Nakon što koncesija od 30 godina istekne, zemljište i minicentrala u Mojkovcu preći će u državno vlasništvo.

Portal Analitika