Abiznis

Preduzeća u stečaju duguju 79,4 miliona eura

Preduzeća u stečaju duguju 79,4 miliona EUR, a od ishoda stečajnog postupka zavisi koliko će se prodajom i raspodjelom stečajne mase naplatiti poreskog duga, kazao je direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša.
Preduzeća u stečaju duguju 79,4 miliona eura
Dan/MinaIzvor

On je u intervjuu za Dan kazao da je ukupni dospjeli poreski dug na kraju prošle godine iznosio 444,6 miliona EUR i bio za preko 123 miliona EUR ispod iznosa dospjelog duga na kraju 2016. godine, zahvaljujući naplati potraživanja kroz reprogram, pomjeranju roka dospjeća reprogramiranih obaveza, te isknjižavanju dijela potraživanja kod likvidiranih preduzeća.

U ukupnom iznosu dospjelog poreskog duga, kako je naveo Mugoša, 147,7 miliona EUR se odnosilo na obaveze obveznika kod kojih se ne mogu sprovoditi mjere naplate ili je taj postupak otežan, odnosno obveznika koji su u stečaju i obveznika kojima je izvršen prestanak registracije.

„Ukupan dug preduzeća u stečaju iznosio je 79,4 miliona EUR, a od ishoda stečajnog postupka zavisi koliko će se prodajom i raspodjelom stečajne mase naplatiti poreskog duga“, rekao je Mugoša.

On je kazao da su aktivnosti predviđene Planom za upravljanjeporeskim dugom nastavljene i tokom ove godine i da očekuju da će nova analiza na kojoj rade po izradi završnog računa pokazati trend daljeg smanjenja poreskog duga.

„Treba imati u vidu okolnosti koje utiču na kretanje duga, kao što je naplata preko 35 miliona EUR kroz reprogram, činjenica da je kod poreskih obveznika kojima su ukinuta rješenja dospio cjelokupan poreski dug, kao i da je kod jednog broja obveznika, uprkos svim mjerama prinudne naplate, došlo do stvaranja duga po osnovu tekućih obaveza, ali i da će se stupanjem na snagu Uredbe o odloženom plaćanju steći uslovi da se od ovih obveznika naplate potraživanja u ratama“, naveo je Mugoša.

On je saopštio da je, shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, reprogram poreskog potraživanja odobren za 6.776 poreskih obveznika, sa iznosom osnovnog duga od 160,6 miliona EUR i iznosom kamate od 23,6 miliona EUR.

Prema riječima Mugoše, stopa naplate reprogramirnih obaveza za sada se krećeoko 70 odsto, a kod jednog broja obveznika evidentno je i kašnjenje s izmirivanjem tekućih obaveza, zbog čega je ukinuto preko 750 rješenja, a u toku je za još oko 280 obveznika.

„Svim obveznicima kojima su ukinuta rješenja dospio je kompletan poreski dug i svi oni, u zavisnosti od toga kakveće efekte imati mjere prinudne naplate, predstavljaju kandidate za uvođenje stečaja kroz koji bi se mogao naplatiti makar dio poreskog duga“, rekao je Mugoša.

Zbog toga su, kako je dodao, ovi obveznici, pored mjera prinudne naplate, predmeti inspekcijskog nadzora kao aktivnosti prije iniciranja stečajnog postupka, radi utvrđivanja poreskog potraživanja i provjere eventualnog postojanja drugih izvora za naplatu duga.

Mugoša je kazao da je od početka primjene Zakona o reprogramu kod deset poreskih obveznika kojima su ukinuta rješenja o reprogramu podnijet predlog za pokretanje stečajnog postupka, pri čemu se dokumentacija za ovu namjenu pripremaza još oko 20 obveznika.

Na pitanje zašto nijesu pokrenuli stečaj ili prinudnu naplatu u svim slučajevima gdje je kršen zakon, Mugoša je rekao da PU sve dužnike tretira na isti način, a u cilju efikasnog upravljanja poreskim dugom ismanjenja istog.

„Preduzimanje svake mjere vrši se uzimajući u obzir efekte koje ona može imati po naplatu poreskog potraživanja, pri čemu treba imati u vidu da misija PU nije gašenje privrednih subjekata, već doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i podsticanje privredne aktivnosti u Crnoj Gori izgradnjom većeg stepena poreske discipline i naplatom što većeg opsega budžetskih prihoda“, istakao je direktor PU.

Prema njegovim riječima, rješenja o ukidanju rješenja o reprogramu pripremljena su za još tri najveća dužnika.

„Kod osam obveznika očekujemo naplatu obaveza u najskorijem periodu kroz plaćanje potraživanja imovinom, ustupanje dugatrećim licima, kao i putem eksproprijacije zemljišta“, rekao je Mugoša.

On je kazao da je Uredba o odlaganju naplate poreskog duga objavljena u Službenom listu 10. avgusta i stupana snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja.

„Tako da zahtjevi za odlaganje poreske obaveze ili plaćanje duga u ratama još nijesu počelida stižu, ali mogu kazati da se značajan broj obveznika veći interesuje za ovakav vid izmirenja poreske obaveze“, istakao je Mugoša.

Portal Analitika