Politika

Server: Beograd se mora okrenuti Zapadu

 Ukoliko Srbija ubrzo ne napravi definitivni pomak ka Zapadu, u odnosima sa Crnom Gorom se mogu očekivati problemi zbog jakog uticaja Rusije - kaže za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu ,,Džon Hopkins“ i ekspert za Balkan Danijel Server.
Server: Beograd se mora okrenuti Zapadu
Nova PobjedaIzvor

On ponavlja da Vladimr Putin nije zaboravio Crnu Goru i da provokacije neće nestati iako je sada Crna Gora dio Alijanse.

- Uostalom, Crna Gora je mala i može biti napadnuta jeftino i brzo. To je način kako Putin razmišlja. Svakako će Moskva nastaviti da destabilizuje Crnu Goru i članstvo države u Alijansi je neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje - kaže Server.

OPREZ

Govoreći o budućim odnosima Podgorice i Moskve, Server je ocijenio da je veoma teško održati dobre odnose sa zemljom koja je sponzorisala državni udar i napad na crnogorskog premijera.

- Rusija i dalje podržava antiustavne, anti-NATO političke snage u Crnoj Gori. Bolji odnosi sa Rusijom će se razviti kada se pojavi pro-EU, proNATO opozicija, koja će u budućnosti imati snage da vodi državu. Uništenje Putinovih nada da destabilizuje Crnu Goru je najbolji put ka dobrim odnosima sa Moskvom - naglasio je Server.

Komentarišući situaciju u regionu i zapaljivu retoriku između Beograda i Prištine u kojoj se pominje i mijenjanje granica, Server kaže da je veoma zabrinut zbog toga.

- Ne očekujem promjene granica, ali i javna rasprava o toj mogućnosti destabilizuje region. Takve priče bi trebale odmah da prestanu. Njemačka kancelarka Angela Markel je rekla prave stvari - kaže Server.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika