Abiznis

ŽPCG će uložiti 10 miliona eura u obnovu voznih sredstava

ŽPCG će u toku 2019. godine u obnovu voznog parka uložiti deset milona eura, saopštili su.
ŽPCG će uložiti 10 miliona eura u obnovu voznih sredstava
Portal AnalitikaIzvor

„Naime, sredinom prošle sedmice u sjedištu ŽPCG u Podgorici je održan sastanak Menadžmenta ŽPCG sa predstavnicima EUROFIME na kojem je dogovoreno da će u toku 2019. godine posredstvom ove organizacije u obnovu voznih sredstava ŽPCG biti  uloženo oko 10.000.000,00 eura. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Ministarstva finansija Vlade Grne Gore“, dodali su iz ŽPCG.

EUROFIMA je specijalizovana evropska organizacija za finansiranje željezničkih voznih sredstava kod koje su izuzetno povoljni kreditni uslovi za finansiranje investicionih opravki, nabavki voznih sredstava i rezervnih djelova. ŽPCG je u prethodnom periodu već imao saradnju sa ovom organizacijom i u tom smislu nosi pozitivna iskustva, te očekujemo jednako povoljan nastavak saradnje.

„ŽPCG planira da kreditom od EUROFIME finansira investicionu opravku 3 elektro-lokomotive serije 461, 1 dizel-elektro lokomotive serije 643, 2 elektromotorna voza serije 412/416, 3 elektromotorna voza CAF Civity, 12 putničkih kola, kao i nabavku rezervnih djelova za sva vozna sredstva.Dio sredstava će biti uložen i za kupovinu 15 putničkih kola, novih ili polovnih, zadovoljavajućih karakteristika. Projekat obnove voznih sredstava ŽPCG još je potrebno da odobri resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao i Vlada Crne Gore. Očekivanja su da će to biti urađeno do kraja ove godine, s obzirom na to da se radi o veoma povoljnim kreditnim uslovima“, dodali su oni.

Imajući u vidu starost voznih sredstava sa kojima ŽPCG raspolaže, paralelno će se raditi na aktivnostima nabavke 3 nova elektromotorna voza koje planira Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, a procijenjeni iznos nabavke je 13.000.000,00 eura.

„Na ovaj način eliminisaće se mnogi negativni faktori koji utiču na poslovanje ŽPCG, te će se stvoriti preduslovi za unapređenje funkcionisanja Društva i kvaliteta naših usluga. Takođe, navedena ulaganja će uticati na zadovoljenje potreba prevoza putnika u lokalnom, a posebno u međunarodnom saobraćaju u narednom periodu, u smislu poboljšanja komfora i uslova putovanja“, dodali su.

Portal Analitika