Društvo

Ilija i Rosa u borbi za život

Rosu Knežević i Iliju Bulajića iz Nikšića veže slična životna priča, nažalost i bolest, ali i ista uvjerenost da će ozdraviti i opet početi normalan život. Oboje idu tri puta sedmično na dijalizu i potrebna im je transplantacija bubrega. Ilija je pronašao donora, koji je dobrom voljom ponudio da mu pomogne, dok Rosa i dalje prikuplja sredstva neophodna za operaciju. Ilija polako počinje da se priprema za transplantaciju bubrega u Turskoj, koja je u oktobru, a od prikupljenih sredstava će nakon operacije pomoći i Rosi.
Ilija i Rosa u borbi za život
PobjedaIzvor

Priprema

- Za mjesec i po idem na transplantaciju, sredstva su prikupljena za operaciju, a Konstantina Maraš je donor. Njoj sam neizmjerno zahvalan, a i cijela Crna Gora se udružila da mi pomogne, i zaista sam iznenađen kako je prikupljanje novca brzo teklo. Na samom početku akcije sam za 15 dana prikupio polovinu sredstava, da bi 18.000 eura bilo prikupljeno u emisiji „Dnevnica“ na televiziji Vijesti. Rosi Knežević ću nakon moje transplantacije u oktobru na račun prebaciti 10.000 eura. Novac koji ostane nakon mojih kontrolnih pregleda poslije dvije godine prebaciću na račun za liječenje oboljele djece – kaza oje Bulajić.

Troškovi operacije kada pacijent nađe donora su oko 30.000 eura, dok je cijena operacije u slučajevima kada klinika nađe donora duplo veća. Međutim, postoje i drugi troškovi.

- Pored operacije moraju biti plaćeni troškovi prevoza, smještaja i redovnih kontrola nakon transplantacije. Prva opcija je bila da se operišem u Padovi, gdje bih morao da čekam donora, ipak, zahvaljujući Konstantini transplantaciju mogu da uradim u Turskoj. Ne znam koliki će biti troškovi kontrola u naredne dvije godine – objasnio je Bulajić.

Rosa Knežević i dalje prikuplja sredstva za transplantaciju bubrega koja će koštati 60.000, dok će ostali troškovi sa prevozom, kontrolama, smještajem i terapijom znatno uvećati tu sumu. Do sada je prikupila 48.000 eura, ali joj je za početak, da se prijavi na listu čekanja na klinici u Padovi, potrebno minimum 60.000. Sredstva koja će joj Ilija prebaciti na račun nakon njegove transplantacije mnogo joj znače.

- Ilija me je prije nekoliko dana zaista pozitivno iznenadio rekavši da će mi nakon njegove transplantacije u oktobru prebaciti novac. Poznajemo se, idemo zajedno na dijalizu, a veoma mi je drago što je on uspio da nađe donora – kazala je Rosa Knežević.

Ona je na dijalizi već sedam godina, a prethodni nalaz koji je radila pokazao je da njen organizam i dalje može da podnese transpantaciju.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika