Abiznis

Kupcima je sve skuplje nego lani

Većina potrošača koje je Pobjeda anketirala smatra da su cijene povrća i voće ove godine više nego lani. Za razliku od njih predstavnici trgovačkih lanaca i pijačni prodavci tvrde da su na prošlogodišnjem nivou. Proizvođač Veselin Jovović naveo je da su cijene pojedinih poljoprivrednih proizvoda bile i do 50 odsto više nego lani, da su cijene drugih proizvoda stagnirale, a pojedinih bile u padu.
Foto: I. Božović
Foto: I. Božović
PobjedaIzvor

Prema podacima Monstata potrošačke cijene su u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, bile više za tri odsto. Nakon duvana, koji je poskupio 36,8 procenata, najveću stopu porasta cijena bilježi povrće, koje je na godišnjem nivou poskupilo 18,3 odsto. Cijene voća su, međutim, na godišnjem nivou u prosjeku niže 2,1 odsto.

- Ove godine cijene su katastrofa, znatno su veće u odnosu na lani. Južno voće skoro je troduplo jeftinije na sjeveru nego u Podgorici. Nije mi jasno kako misle da privuku ljude, penzioneri teško mogu da priušte sebi nešto od voća i povrća - kazala je Vinka Peković, koju je reporter Pobjede zatekao prilikom trgovine na zelenoj pijaci.

Radmila Tomković tvrdi da su šargarepa i krompir, na primjer, skuplji za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Ponuda je dobra, kvalitetni su proizvodi. Najviše kupujem paradajz, krastavac – kazala je Tomković.

Prodavačica na zelenoj pijaci Anđela Jošović tvrdi da su cijene većine proizvoda u ovom  periodu godine iste kao i prethodne.

- Malo je odstupanja. Lubenica je na primjer sada poskupila deset centi na 60 centi, a lani je bila 50 centi. Kvalitet proizvoda je dobar, ima domaćeg i uvezenog povrća i voća, ali prodaja je osjetno slabija ove godine – rekla je Jošović.

PLASIRAJU DOMAĆE

Iz kompanije Merkator CG, u čijem je sastavu trgovački lanac Idea, saopštili su da su cijene voća i povrća u prosjeku na nivou od prošle godine.

- S obzirom na sezonski karakter ovih proizvoda cijene se formiraju na dnevnom nivou i za svaki artikal posebno. To ostavlja mogućnost da su neki proizvodi neznatno jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, a drugi, pak neznatno skuplji, ali gledajući prosjek za ovu kategoriju proizvoda cijene su na nivou prošlogodišnjih – tvrde u predstavnici ovog trgovačkog lanca.

Oni dodaju da ove godine bilježe rast prodaje voća i povrća u odnosu na prošlu godinu.

- Iz godine u godinu raste prodaja svježeg voća i povrća, što nas kao kompaniju raduje, jer nas kupci prepoznaju i po uvi jek svježem asortimanu ovih proizvoda -istakli su iz trgovačkog lanca Idea.

Oni navode da je strategija razvoja firme da svake godine povećavaju udio domaćih proizvoda.

- Učesnici smo nacionalne kampanje „Kupujmo domaće“ koja ima za cilj afirmaciju svih kategorija domaćih proizvoda, a i sami smo pokretači uspješne kampanje „Ukusi kraja moga“, koja takođe kupcima nudi kvalitetne crnogorske proizvode u saradnji sa domaćim proizvođačima – podsjetili su iz Merkatora CG.

Iz trgovačkog lanca Domaća trgovina, u okviru kojeg posluju Aroma marketi i Konto diskonti, navode da su cijene poljoprivrednih proizvoda u prosjeku u prvoj plovini godine na istom nivou kao u istom prošlogodišnjem periodu.

- Što se tiče voća i povrća možemo reći, da su uz manje oscilacije, cijene ostale stabilne. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu održati nivo cijena koje trenutno imamo bez većih fluktuacija – poručeno je iz Domaće trgovine.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika