Abiznis

Indirektan doprinos MA oko 215 miliona godišnje

Montenegro Airlines (MA) povezuje Crnu Goru sa svijetom i značajno utiče na privredu ostvarujući indirektan doprinos od oko 215 miliona EUR na godišnjem novou, saopštio je direktor nacionalnog avioprevoznika, Živko Banjević.
Indirektan doprinos MA oko 215 miliona godišnje
MinaIzvor

On je kazao za TVCG da se benefita kompanije ne treba odreći, već poslovanje optimizovati. 

“Postojanje i poslovanje MA je osnovano. Prihodovaćemo preko 70 miliona EUR, a do kraja godine u planu je da prevezemo preko 620 hiljada putnika”, rekao je Banjević.

Direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić naveo je da dvije kompanije ne mogu jedna bez druge. 

“Jako je bitno da država sačuva MA, jer je to kompanija koja u Crnu Goru i iz Crne Gore dovede 600 hiljada putnika. Dakle, to je izuzetan broj za sve nas i vjerujem da će saradnja izeđu MA i Aerodroma Crne Gore svakim danom biti sve bolja”, kazao je Orlandić za TVCG. 

Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocijenio je da je kompanija potrebna, jer je mnogo više od ekonomske cjeline.

“Mnogo bi bilo bolje napraviti jednu cjelovitu državnu priču, reći pošteno građanima da to košta našu državu i poreske obveznike, ali to je naš interes. MA treba pomoći, kao što mnoge države pomažu svoje aviokompanije, jer je to državni interes”, smatra Drecun.

Sa druge strane bivši ministar finansija Raško Konjević ocijenio je da je stanje nedopustivo, ali pozdravlja najavu Vlade da će tokom septembra pokrenuti javnu raspravu.

“Mislim da tu nadležno ministarstvo ima jedan nekorektan odnos prema građanima. Mislim da je nepošteno da 600 hiljada građana finansira takve dubioze u jednoj državnoj kompaniji. Na drugoj strani vi od tog nadležnog ministarstva u protekle dvije godine ne možete da čujete nijednu riječ šta je plan i strategija”, dodao je Konjević.

Portal Analitika