Muzika

Koncertom Big Band-a RTS-a zatvoren "Grad teatar"

Koncertom Big Band-a RTS-a sinoć je u Budvi, nakon 50 festivalskih dana, zvanično zatvoreno XXXII izdanje "Grad teatara".
Koncertom Big Band-a RTS-a zatvoren "Grad teatar"
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica „Grad TeataraMilena Lubarda Marojević, kazala je da je koncert Big Band-a bio idealan za završetak festivala.

„Veoma nam je bilo značajno da se na ovom festivalu sjetimo Mima Mitrovića, našeg dugogodišnjeg saradnika i prijatelja. Nekoga ko je svojim radom, znanjem i divnom energijom obilježio ovaj festival. Ovo je pedeseti dan festivala i po reakcijama publike i onoga što vidimo u medijima, mi smo zadovoljni. Uspostavili smo neka nova poznanstva, neke nove ideje su nam došle, koje svakako možemo ubuduće primijeniti. Pokazalo se da je jako utemeljeno i značajno imati taj koncept koji govori o klasici u izvođačkim umjetnostima i zbog svega toga mislim da možemo biti zadovoljni ovogodišnjim festivalom“, istakla je ona.

Vodeći trubač Big Band-a, Dragoslav Stanisavljević Fredi, rekao je da je bendu veliko zadovoljstvo što nakon 15 godina nastupa na „Grad Teatru“.

„I to na zatvaranju ovakvog festivala koji je ne samo regionalani, već postaje u ovom dijelu Evrope veoma prepoznatljiv. Za večeras smo koncipirali program trudeći se da predstavimo našeg Lazara Vegu, koji je doprinio da taj latinoamerički ritam koji smo cijelo veče forsirali bude ovako bogat. Prvi utisak je uvijek kombinacija adrenalina i zadovoljstva. Mislim da je publika veceras otišla zadovoljna“, kazao je on.

Stanisavljević je dodao da su svi iz orkestra, i danas i decenijama unazad, bili su vezani za Mima Mitrovića.

„On je neraskidivi dio kako crnogorskog, tako i regionalnog džeza. Smatram da bi trebalo da ima mnogo veće mjesto u kulturi Crne Gore, kao jedan vanserijski umjetnik, a za nas jedan izuzetno drag prijatelj“, naglasio je Stanisavljević.

Dirigent Big Band-a, Ivan Ilić, rekao je da je od njihovog posljednjeg nastupa u Budvi – prije 15 godina – došlo do velike smjene generacija u orkestru.

„Mislim da smo samim tim donijeli jednu novu, drugačiju energiju. U međuvremenu smo imali mnogo važnih koncerata sa raznim solistima – domaćim i svjetskim – i nekako smo uspjeli da to novo iskustvo donesemo u Budvu. Kada bend zajedno radi, zajedno svira, zajedno i diše. Tek tu treba neko mjesto da se odiriguje, ali to je nešto što je normalno, da neko iz orkestra izađe i diriguje povremeno. Za Big Band nije neophodno da neko stalno bude ispred“, kaže on.

Ilić kaže da se muzika ovog orkestra razlikuje od klasčne, u kojoj neko mora stalno da drži tempo.

„Mi imamo stabilnu ritam sekciju koja već decenijama radi i diše zajedno, tako da se mi samo oslonimo na to i na taj način dobijamo prostor da pravimo muziku. Tokom večerasnjeg koncerta pričao sam da sam prije 20 godina bio ovdje sa bendom Lazara Tošića. To je bilo poslije mojih studija. Odmah nakon tog koncerta u Budvi, Stjepko Gud mi je ponudio da mu budem asistent u Big Band-u. Tako da je zapravo Budva kriva sto sam ja večeras ovdje u funkciji dirigenta Big Band-a“, zaključio je Ilić.

Portal Analitika