Abiznis

Sticanje akcija i raspodjela dobiti zavise od odluke Skupštine akcionara EPCG

Vlada je na sjednici krajem jula prihvatila Informaciju o realizaciji Ugovora o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore i ovlastila ministarku ekonomije Dragicu Sekulić da sa ovlašćenim zastupnikom A2A razmijeni pismo u vezi sa ugovorom zaključenim između A2A i Crne Gore 27. aprila, kojim se rok za realizaciju otkupa 17,252,885 akcija EPCG produžava do 30. septembra 2018. godine, a rok za raspodjelu dobiti EPCG-a utvrđuje na 30 dana.  
Sticanje akcija i raspodjela dobiti zavise od odluke Skupštine akcionara EPCG
Izvor

Kako je precizirano u Informaciji, rok za otkup akcija nacionalne energetske kompanije od A2A se produžava do kraja septembra kako bi odluke o sticanju sopstvenih akcija i raspodjeli dobiti bile verifikovane na Skupštini akcionara, koja se održava danas.

 

“Ugovor o izvršenju put opcije između A2A i Crne Gore reguliše način okončanja strateškog partnerstva između Crne Gore i italijanske kompanije A2A u  Elektroprivredi Crne Gore. Ugovorom je predviđeno da se udio od 41,7 akcija u vlasništvu A2A prenese na Crnu Goru, kroz četiri faze, a tokom 2018. i 2019. godine prenese na Crnu Goru i samu EPCG. Osnovni plan otplate predvidio je da se, u prvom koraku, do 1.5.2018. godine sa A2A na Crnu Goru prenese 17.252.885 akcije EPCG, što je i realizovano, čime je država postala vlasnik 70,1% akcija EPCG. Time je Država vratila svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. već u prvom koraku. Drugi korak podrazumijeva postupak sticanja sopstvenih akcija koji sprovodi EPCG, čime se udio A2A sa trenutnih 28% smanjuje na oko 18% i trebao bi biti realizovan do 31.7.2018. godine. Paralelno je bilo predviđeno da se do 10. jula izvrši isplata neto dobiti EPCG ostvarene u prethodnom periodu akcionarima. S obzirom da sticanje sopstvenih akcija i raspodjela dobiti zavise od odluke Skupštine akcionara EPCG i da je Skupština akcionara EPCG usljed objektivnih okolnosti zakazana za 20. avgust, očito da rokove iz drugog koraka nije moguće ispoštovati. Stoga je sa A2A načelno usaglašeno da strane produže prvobitno dogovorene rokove za ove dvije aktivnosti. Formalno produženje rokova realizovalo bi se kroz razmjenu pisama”, ističe se u Informaciji.

 

Naglašava se da se radi o minimalnom zakašnjenju u odnosu na originalno dogovorene rokove, te da je nesporni interes Crne Gore da realizuje ovu fazu izvršenja Put opcije koja sa sobom nosi i najveći diskont za akcije koje ustupa A2A, ali i dividendni prihod za državni budžet u bruto iznosu od 38 miliona eura, uvećan za odgovarajući porez na isplaćenu dividendu preostalim akcionarima.

Portal Analitika