Turizam

Samo je sunce magnet za turiste

 U durmitorskom kraju turistička sezona više zavisi od vremenskih prilika nego igdje drugo u Crnoj Gori, zbog toga je prošlo ljeto bilo rekordno, minula zima sa najviše skijaških dana, a ove godine su kišno proljeće, pa i početak ljeta s oblačinom razočarali žabljačke ugostitelje. 
Samo je sunce magnet za turiste
Nova PobjedaIzvor

Istina, koliko god fali sunca, u poddurmitorskoj varošici je, ovih dana, kao u košnici. Do Crnog jezera teško se i pješke „probiti“, a na četiri točka gotovo da je besmisleno pokušavati proći, jer parking se odužio sve do nedavno srušenog hotela ,,Durmitor“ na čijem mjestu će uskoro početi gradnja novog luksuznog zdanja.

OČEKIVANJA

Dakle, avgust je koliko-toliko ohrabrio turističke poslenike na Žabljaku, ali su izuzetno nezadovoljni predsezonom, pa i brojem gostiju u junu i julu. Predsjednik Udruženja hotelijera i ugostitelja Živko Taušanović kaže da je lani, u ovo doba godine, imao stotinu bungalova svaki bi izdao za dan, a ovog ljeta je sasvim druga priča.

- Predsezone gotovo da nije bilo na Žabljaku, prvi ljetnji mjeseci s kišom i nevremenom... Sad je bolja slika, ali avgust već izmiče, a ne znamo kakvo će vrijeme biti ni u septembru. Sezonu na Žabljaku mogu izvući jedino sunčani dani. Bilanse ćemo tek imati krajem ljeta, ali izgleda da imamo više turista iz Zapadne Evrope. Reklo bi se da je na Žabljaku 80 stranaca, a ostatak su domaći turisti. Sve je više Francuza, Holanđana, Njemaca, a manje Rusa, dok je u kampovima i okolini Žabljaka, uobičajeno, najviše Poljaka i Čeha. Inostrani turisti se kratko zadržavaju, u prosjeku dva-tri dana.

Loše vrijeme je prouzrokovalo i veliki broj otkazivanja, pa ipak, većina hotela je tokom ljeta bila dobro popunjena, ali najveću štetu trpe oni koji nude privatni smještaj - kaže Taušanović, dodajući da se na sajtovima može naći blizu 400 ponuda, a da Žabljak ima svega oko 170 legalnih.- Nelojalna konkurencija je uobičajena priča, vikendaši dođu na nekolika dana i onda izdaju po izuzetno niskim cijenama krevet, ne plaćaju dažbine kao mi...

To je veliki problem, ali uzdamo se u novi zakon, jer sad će ta kontrola biti u nadležnosti lokalne uprave. 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika