Politika

Šaviva je DF-u preporučila Putinova Jedinstvena Rusija

Izraelski marketinški stručnjak Aron Šaviv prihvatio je da bude ključni kreator kampanje Demokratskog fronta na parlamentarnim izborima 2016. godine na izričitu preporuku Putinove Jedinstvene Rusije, saznaje Pobjeda.
Šaviva je DF-u preporučila Putinova Jedinstvena Rusija
Nenad Zečević
Nenad ZečevićAutor
Nova PobjedaIzvor

Više izvora Pobjede bliskih diplomatskim krugovima u Moskvi saopštilo je Pobjedi da je prvobitni dogovor uključivao da usluge Šaviva, u iznosu od 60 do 70 hiljada eura, plati Putinova stranka. Nije, međutim, poznato da li je novac stvarno stigao iz Moskve jer se u izvještaju o troškovima u kampanji, koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije, samo konstatuje da je Front prijavio da je konsultantskoj agenciji „Šaviv stratedži end kampejns“ za usluge u toku predizborne trke platio 60.000 eura.

- Kontakt Demokratskog fronta i Arona Šaviva uspostavljen je na Kongresu Jedinstvene Rusije u junu 2016. godine, par mjeseci uoči parlamentarnih izvora. Tada je iz Jedinstvene Rusije Aron Šaviv preporučen kao odličan marketinški stručnjak, koji bi za DF odradio kampanju.

Kontakt osoba za Šaviva je bila Sergej Željeznjak, tadašnji zamjenik Generalnog sekretara Jedinstvene Rusije, rekao je izvor Pobjede.

POKLAPANJE

Informacije do kojih je došla Pobjeda poklapaju se stavom predsjednika DNP-a Milana Kneževića koji je u svojoj odbrani na suđenju za pokušaj terorizma kazao da je „Arona Šaviva upoznao na Kongresu Jedinstvene Rusije“. Knežević je za Pobjedu potvrdio taj svoj navod.

-Da, rekao sam javno na suđenju da sam Šaviva upoznao 23. juna na Kongresu Jedinstvene Rusije - rekao je Knežević.

Ime izraelskog marketinškog stručnjaka Arona Šaviva ponovo se našlo u žiži javnosti nakon što je Crna Gora započela proceduru za izručenje njegovog partnera i saradnika, bivšeg agenta CIA Džozefa Asada zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. godine planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Ministarstvo pravde Crne Gore dalo je prošle sedmice saglasnost za raspisivanje međunarodne potjernice za Asadom, u cilju vođenja krivičnog postupka, po naredbi o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju putem pomaganja.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika