Društvo

Radić: Ne može neko da šeta u uniformi jer mu se eto tako htjelo

Ja ne vidim ništa loše u organizovanju takvog kampa ali kada to organizuje država. Ako se kamp organizuje sa podrškom nekih stranih država onda ulazimo u zonu gdje se potencijalno može ugroziti i bezbjednosni interes - kazao je vojni analitičar Aleksandar Radić za Portal Analitika.
Radić: Ne može neko da šeta u uniformi jer mu se eto tako htjelo
Portal AnalitikaIzvor

''Ja nisam protiv organizovanja tog kampa za obuku mladih naročito jer se to uveliko radi u više zemalja. Ja mislim da je to potrebno mladim generacijama i kad već nema služenja vojnog roka onda je potreban neki vid obuke, zatim u potpunosti bih podržao osnivanje nekih organizacija za njegovanje tradicija ili oživljavanja istorije - gdje bi momci obukli uniforme i za publiku rekonstruisali bitke ili neke događaje. Ima tu dosta prostora da se radi ali isključivo u organizaciji države. Kao što recimo u Crnoj Gori Ministarstvo odbrane organizuje Vojni ljetnji kamp'', kazao je Radić komentarišući zatvaranje paravojnog kampa na Zlatiboru

Kako dodaje, postoji ozbiljna društvena korist od organizovanja takvih aktivnosti.

''Dakle, potpuno je prihvatljivo kada država organizuje takav kamp, a da je sreće u ovim našim balkanskim zemljama, država bi ga i finansirala. Ali, ako se organizuje u privatnoj režiji onda je nedopustivo i razgovarati o takvoj temi. Dodatno, ako se to još organizuje sa podrškom nekih stranih država onda ulazimo u zonu gdje se potencijalno može ugroziti i bezbjednosni interes. Da se razumijemo u Rusiji su takve organizacije vrlo masovne.  Rusi finansiraju razne oblike, od vojničke obuke do organizacija koja se bavi potragom za ostatcima ljudi, stradalih vojnika, opreme njihove itd. Ali to organizuje ruska država'', ističe Radić.

On smatra da je Srbija trebala odmah da zaustavi takvu aktivnost jer nije bilo jasnog državnog uticaja.

''Ako vi u Srbiji imate organizaciju koja je našla neke organizacije koje finansira druga država, a uostalom informacija o tom kampu je došla preko ruskih medija, onda naravno da će se malo drugačije gledati na to i postavite pitanje da li je to normalno i o čemu se tu radi? Da li je to prihvatljivo? Onog momenta kada nemate jasan državni uticaj na tu temu morate da reagujete i da zaustavite takve aktivnosti. Nije to principijalnost nego naprosto ljudi pa ne može da neko šeta u uniformi i bude pripadnik takve organizacije jer mu se eto tako htjelo. Ponavljam po primjeru iz Crne Gore može da uradi i Srbija, kao što Ministarstvo odbrane kod vas organizuje vojni kamp, tako i Vojska Srbije može da uradi isto. Ne mora to da bude klasična vojna obuka, tu mogu da budu druge akivnosti koje stimulišu organizovani rad i patriotizam mladih'', zaključio je Radić.

Portal Analitika