Fudbal

Kalezić srušio ,,plave“

Budućnost je u prva dva kola ostvarila maksimalan učinak, poslije 456 dana dočekala da bude lider, a samo tri dana kasnije doživjela je brodolom.
Kalezić srušio ,,plave“
ArenaIzvor

OFK Titograd u meču u kojem su se za 90 minuta bukvalno promijenila tri godišnja doba, temperatura pala za nestvarnih 12 stepeni, uspio je nevjerovatnom željom i energijom, te vrhunskom partijom Vaska Kalezića, koji se često igrao sa defanzivcima ,,plavih“, da stigne do trijumfa u gradskom derbiju i potvrdi da je spreman za velike stvari. U prvom poluvremenu gledao se koliko-toliko izjednačen meč, ali je u nastavku sve bilo u znaku domaćina.

 Međutim, ako treba igračima čestitati na velikoj borbenosti po neuobičajenom nevremenu u ljetnjem periodu, onda čestitke zaslužuje i trener Igor Pamić, koji je očigledno doktorski analizirao ,,plave“. Sve glavne poluge podgoričkog tima bile su odlično zaustavljene, pa je Budućnost u većem dijelu meča djelovala nepovezano, nekonkretno, prilično anemično i totalno bezopasno. - Znali smo da im se bekovi ne ubacuju naprijed, ali i da bočni igrači stoje široko i čekaju situaciju jedan na jedan. Spriječili smo to što su radili do sada i to je bio ključ – priznao je nakon meča Pamić. Hrvatski stručnjak za 90 minuta nije sjeo na klupu, autoritativnim vođenjem komandovao je svojim timom, a veliku energiju prenio je na igrače, koji su djelovali znatno bolje u odnosu na rivala.

 Istina, Budućnost je na otvaranju utakmice priprijetila, a nakon možda i jedine greške posljednje linije, Perović je uspio da stvori poziciju za udarac, ali je lopta prohujala preko gola. Sa druge strane, domaći su imali posjed, a u igri bez pravog špica, Kalezić i Petrović ,,podijelili“ su teren u ofanzivi. I, upravo nekadašnje krilo Vojvodine u 12. minutu dobro se izborio za šut, ali je Korea uspio da stane u blok. Senegalac je djelovao prilično sigurno, ali je u nekoliko situacija znao da napravi kiks, a njegov propust u 30. minutu, nakon ubačene lopte Ljuljđuraja nije kaznio Pavlović. Domaćin je u tim trenucima imao inicijativu, pravio pritisak, ali je Budućnost nakon kontre mogla do prednosti sedam minuta kasnije. Kalezić je dugo oklijevao, a nakon što nije ni šutnuo, ni centrirao, izgubio je loptu, a Vlaisavljević je lansirao kontru za Perovića, koji je šutirao preko gola.

U drugom poluvremenu, vjetar koji je pomagao domaćinu u prvih 45 minuta, u nastavku je oslabio, a sve jača kiša pravila je teže uslove za igru. Međutim, i u takvim okolnostima ,,crveni“ su pokazali znatno veću želju. U 67. minutu domaći su tražili penal (Korea je zaustavio Petrovića), minut kasnije Pamić je umjesto sina u igru uveo Miličkovića, a samo nekoliko sekundi kasnije Kalezić je minijaturom riješio derbi, kada je rezantnim udarcem sa ivice kaznenog prostora pogodio donji ugao Mijatovićevog gola… - Znao sam da možemo da igramo sa njima. Da smo se sreli prije 20 dana, Budućnost bi pobijedila 4:0, a sada sam bio ubijeđen da imamo što da pokažemo – naglasio je Pamić. OFK Titograd je u finišu imao šanse preko Kalezića i Živkovića, dok Budućnost nije mogla ni do ozbiljnijeg pritiska, s obzirom na to da su Ivanović i Vlaisavljević bili zaustavljeni, dok lopti za Perovića gotovo da nije bilo…

GOVEDARICA: Nenormalni uslovi

Zoran Govedarica bio je svjestan da je Budućnost odigrala ispod nivoa, ali je imao i jasan stav. - Uslovi za igru su bili nenormalni. U prvom poluvremenu smo igrali uz vjetar, u nastavku takođe. Nijesmo se snašli, jer je ova ekipa Budućnosti formirana da igra fudbal. Nije se lako energetski vratiti nakon prvih 45 minuta, u kojima smo se borili i sa protivnikom i sa vjetrom. Izgubili smo, ali idemo dalje - kazao je Zoran Govedarica, trener Budućnosti.

Portal Analitika