Crna hronika

Elvis Ćatović tvrdi da je pucao u samoodbrani

Trideset dvogodišnji Elvis Ćatović iz Bijelog Polja saslušan je u utorak veče u Tužilaštvu i njemu je određen pritvor zbog ubistva srpskog državljanina Željka Pavkova (47) iz Srbobrana i ranjavanja godinu mlađeg Ljubomira Lazića iz Zemuna.
Elvis Ćatović tvrdi da je pucao u samoodbrani
PobjedaIzvor

Ćatović će danas, kako je Pobjedi potvrdio njegov branilac, advokat Drago Konatar, biti priveden sudiji za istrage bjelopoljskog Višeg suda koji će se izjasniti o pritvoru. Ćatović je, prema saznanjima našeg lista, pred tužiteljkom Nadom Bugarin ispričao da je pištolj potegao u samoodbrani.

Osumnjičeni je kazao da je u trenutku dok je zaključavao automobil ,,omamljen“ nekim sprejom te da je nejasno vidio siluete više ljudi oko sebe. On je izjavio da je nasumice pucao u samoodbrani u osobe koje mu nijesu poznate, niti može da pretpostavi zašto ih je neko poslao. Ćatović je u oružanom sukobu zadobio lakšu povredu ruke i nakon ukazane pomoći uhapšen je zbog ubistva I nedozvoljenog držanja oružja. Viši državni tužilac Hasan Lukač ranije je izjavio da je na licu mjesta nađen veliki broj tragova - čaure, municija, dva pištolja kalibra 7,76 mm od kojih je jedan sa prigušivačem.

- Svi tragovi su poslati na vještačenje, a tijelo Pavkova je poslato na obdukciju - kazao je Lukač i dodao da se Lazić sa teškim povredama liječi u KCCG. Vatreni obračun se dogodio u ponedjeljak pola sata prije ponoći u bjelo poljskom naselju Potkrajci. Iz Uprave policije oglasili su se saopštenjem u kojem su naveli da su Pavkov i Lazić ilegalno ušli u Crnu Goru s namjerom da ubiju Ćatovića.

Pavkov bio u „crvenim beretkama“

Željko Pavkov bio je pripadnik srpske Jedinice za specijalne operacije, takozvanih ,,crvenih beretki“. Srpske vlasti dovodile su ga u vezu sa izvršenjem teških krivičnih djela, ali nije poznat epilog optužbi. Posljednjih deset godina bezbjednosne službe su provjeravale Pavkova. Kako je Pobjedi nezvanično potvrđeno, Pavkov i Ćatović poznavali su se dugo godina, a motiv vatrenog obračuna su njihovi dugogodišnji neriješeni poslovni odnosi. Jedinica za specijalne operacije bila je srpska policijska jedinica za specijalne namjene koja je od 1996. godine bila dio Resora državne bezbjednosti. Zvanični naziv dobila je 9. juna 1998. Nakon četiri godine - 15. januara 2002. godine izdvojena je iz Resora državne bezbjednosti, a ukinuta je u policijskoj akciji „Sablja“.

Portal Analitika