Svijet

Italijanska kompanija o Đenovi: Ispunjavali smo sve obaveze

Kompanija "Autostrade per l'Italia", operater autoputa na kojem se u utorak srušio vijadukt u Đenovi i usmrtio 39 osoba, objavila je da može da dokaže da je ispunjavala sve ugovorne obaveze iz koncesije, koju italijanska vlada planira da joj ukine.
Foto: Reuters/Stefano Rellandini
Foto: Reuters/Stefano Rellandini
N1Izvor

Italijanska vlada je nakon sastanka objavila da će kompaniji koja je dio grupe Atlantia iz Milana (a u kojoj 30 posto učešća ima porodica  Benetton), oduzeti koncesiju i pozvala je rukovodstvo kompanije da podnese ostavku. Najavila da će joj nametnuti velike kaznene mjere.

"Vezano za najavljeno ukidanje koncesije, 'Autostrade per l' Italia' uvjerena je da će moći dokazati da je uvijek korektno ispunjavala svoje obveze kao koncesionar", objavila je u saopštenju.

Iz kompanije kažu da su "nadzor i održavanje sprovodili u skladu s najboljim standardima".

"Trenutno nije moguće dati pouzdano objašnjenje za urušavanje" mosta u Đenovi, dodaju iz te kompanije i napominju da je dionicu Đenove analizirala tromjesečno.

"Autostrade per l'Italia" upravlja polovinom od nekih 6.000 kilometara autoputeva u Italiji.

Agencija AFP podsjeća da je vijadukt u Đenovi peti most koji se srušio u Italiji u pet godina.

 Dva su se srušila na Siciliji 2014, od kojih jedan dan nakon inauguracije, a druga dva u Lombardiji, kao i u regionu Marke u 2017.

Vijadukt Morandi, nazvan prema projektantu, a kojega mještani zovu Bruklinski most, urušio se u utorak tokom nevremena.

Nekih 30 do 35 automobila i tri kamiona palo je s visine od 45 metara, a ta masivna građevina nalazi se iznad rijeke, željezničke pruge i dva skladišta.

Bio je ključan saobraćajni pravac u gradu koji je povezivao puteve prema Francuskoj i Milanu.

Most je bio poznat po strukturalnim problemima, pa su politički zvaničnici pozvali da se mogući krivci za nemar identifikuju i kazne.

Premijer Đuzepe Konte obećao je da će se sprovesti provjera stanja italijanske saobraćajne infrastrukture kako se ovakva tragedija ne bi ponovila.

Ministar infrastrukture i saobraćaja Danilo Tonineli okrivio je za nesreću "Autostrade per l'Italia" i pozvao njenu upravu da odmah podnese ostavku.

Portal Analitika