Crna hronika

Asad tvrdi da je širio demokratiju

Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozef Asad, iako je negirao optužbe crnogorskih vlasti da je umiješan u pripremanje terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, potvrdio je da je u tom periodu bio u Crnoj Gori i da je „pružao usluge zapadnom političkom konsultantu koji je radio za Demokratski front“.
Asad tvrdi da je širio demokratiju
PobjedaIzvor

Asad je te tvrdnje saopštio preko advokata Vinsenta Sitroa u listu Gardijan, a potom je dao kraći intervju američkoj televiziji Foks njuz. Bivši operativac CIA takođe nije sporio navode iz naredbe za sprovođenje istrage u kojoj je precizirano da je u Crnoj Gori boravio pet dana prije izbora, a da ju je napustio 16. oktobra, kada je uhapšena grupa srpskih državljana zbog optužbi da su bili dio logističke mreže koja je nasilno trebalo da preuzme vlast u Podgorici.

ANGAŽOVANJA Asad je za Foks 11. avgusta kategorično tvrdio da nije učestvovao u organizaciji bilo kakvih terorističkih napada i zatražio od administracije SAD da spriječi njegovo izručenje Podgorici. Bivši operativac CIA iznio je i niz političkih ocjena na račun crnogorskog režima koji je optužio da je „represivan i odgovoran za kršenje ljudskih prava“, uz opasku da su njegovi potezi  „u suprotnosti sa vrijednostima za koje se NATO zalaže“. NATO i Interpol, kako je zaključio, imaju obavezu da poštuju principe u pogledu ljudskih prava i međunarodne sudske norme za koje tvrde da su neprikosnoveni, tako što će odbaciti zahtjev za izručenje. Asad je za Foks kazao da zahtjev Crne Gore ostavlja Trampovoj administraciji dva izbora, da zaštiti čovjeka koji je „nebrojeno puta rizikovao život za svoju zemlju i naljuti NATO saveznika, ili da izruči čovjeka koji zna najosjetljivije tajne“. Podsjetio je na svoja ranija angažovanja kao vlasnika kompanije ,,Peregrini“, posebno na akciju spašavanja više od 140 hrišćana u Egiptu od represija ISIL-a. Na pitanje voditelja da li smatra da SAD treba da zaštiti one koji su ,,toliko dali toj državi“, i onda kada urade nešto što se nekima ne sviđa, bivši operativac CIA navodi da je SAD dužna da bude svjetionik demokratije i vladavine prava.

„TEORIJA ZAVJERE“ On je poručio  da to znači da i one države koje su saveznici SAD i NATO članice moraju da poštuju ljudska prava i da ih treba ohrabriti u tome. Vjeruje da ga Podgorica traži zbog „teorije zavjere“ jer je dugo radio za CIA, pa su to, kako je rekao,  „seksi termini“ zbog kojih on može da bude povezan sa pokušajem terorizma.

Bivši operativac CIA je prije intervjua Foks televiziji dao „odbranu“ i preko svog advokata Vinsenta Sintroa koji je dostavio Gardijanu. Asad je za taj list iznio „saznanja“ o teoriji zavjere.

 - Prava zavjera je upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zavjeri. Tvrdnje crnogorskog režima o pokušaju puča su potkopane načinom na koji su upravljali takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu je puštena iz pritvora, a oružje koje su zavjerenici trebalo da koriste, a to su bile uglavnom lovačke puške, uništeno od strane vlade. Odbrani nije bilo omogućeno da ih ispita – rekao je Asad za Gardijan.

Njegov advokat Vinsent Sitro tvrdi da nije informisan o optužbama protiv Asada, da mu nijesu dostavljena nikakva dokumenta, i da zbog toga ne može da komentariše optužbe Tužilaštva.

- Ovdje se radi o kampanji obmane protiv lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u kriminalnim djelima ili puču u Crnoj Gori – navodi se u Asadovoj izjavi koju je dostavio Sitro.

POTJERNICA Crnogorske vlasti prije mjesec donijele su naredbu o sprovođenju istrage, a kako je Pobjeda prošle sedmice pisala, za njim je raspisana međunarodna potjernica. Odlukom Višeg suda, na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva za Asada je donijeto rješenje o pritvoru. Do preokreta i „uvođenja“ Asada na listu oktrivljenih došlo je nakon svjedočenja američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije ,,Patriotik difens grup“.

Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD. U američkom zakonodavstvu postoji odredba prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredijeliti za ćutanje, ukoliko ona sama, ili njena odbrana, misli da je to u njenom najboljem interesu. Svjedočeći psoredstvom video linka u Višem sudu u Podgorici Bajron je istakao da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, upkos svemu, vlasnik kompanije ,,Peregrini“ odlučno naveo da će ,,obaviti posao“ koji mu je ponudio Aron Šaviv, izraelski stručnjak koji je vodio kampanju Demokratskog fronta.

Posao koji je preuzeo Asad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga, već na one poslove koji se rade u takozvanim  „crnim operacijama“ agenata bezbjednosnih službi. Zadatak vlasnika kompanije „Peregrini“ podrazumijevao je pravljenje šeme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbjedno smještanje na udaljenu lokaciju, odakle bi mogla da se dalje vodi operacija, instaliranje mjera elektronskog ometanja mobilnih telefona, uspostava nezavisnog sistema komunikacije…

OPTUŽBE U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad,  u ime Demokratskog fronta, tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vrijeme izbora. Za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću. Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić i Milan Dušić. Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića. 

Portal Analitika