Društvo

Mladi mogu sve: Najveću pažnju privuklo raketno modelarstvo

Crnogorski savez za tehničku kulturu ''Politehnika'' juče je povodom međunarodnog dana mladih, na Trgu nezavisnosti u Podgorici organizovala manifestaciju „Međunarodni dan mladih – Mladi mogu sve“ .
Mladi mogu sve: Najveću pažnju privuklo raketno modelarstvo
Portal AnalitikaIzvor

Veliki broj mladih ljudi iz Glavnog grada imao je priliku da se upozna sa sadržajima koje nudi ''Politehnika'', kao i organizacije koje se bave naukom i tehnikom, a mladi su imali priliku da razgovaraju sa vršnjacima širom svijeta preko radio-stanica, koje su postavili članovi radio-kluba „Podgorica“.  

''Naši članovi si im prezentovali i demonstrirali više praktičnih vježbi iz oblasti elektronike, fizike i robotike. Veliku pažnju mladih privuklo je i raketno modelarstvo, a ing. Bobo Zeković iz Instituta za astronautiku i raketnu fiziku im je demonstrirao proces izrade modela raketa i motora za rakete, kao i uređaja za lansiranje raketnih modela i proces lansiranja raketnih modela.  Naši članovi su uz pomoć kolega iz Balonarskog kluba „Budućnost“ organizovali i puštanje grupe balona na topli vazduh što je izazvalo veliku pažnju prisutnih na trgu. Poslednji sati manifestacije su bili rezervisani za astronome. Članovi astronomskih društava iz Podgorice i Nikšića su organizovali posmatranje noćnog neba sa 5 teleskopa koji su bili postavljeni na trgu, a koje je izazvalo veliko interesovanje prisutnih, posebno mladih ljudi. Tokom cijele manifestacije bila je postavljena i izložba fotografija svemira velikog formata koje su nastale sa svemirskog teleskopa „Habl“, saopšteno je iz ovog saveza.

Kako dodaju organozovanjem ove manifestacije ispunili su glavni cilj, a to je da mladima prezentuju niz zanimljivih sadržaja kojima mogu da se bave u njihovoj organizaciji ili u organizacijama i klubovima koje se bave naukom i tehnikom i tako na najbolji mogu način iskoriste svoje slobodno vrijeme i postanu: elektroničari, robotičari, astronomi, radio-amateri, raketaši ...  

''Realizacijom ovog programa ukazali smo mladima na velike mogućnosti koje im moderne tehnologije pružaju, kao i da im bavljenje naukom i tehnikom uz korišćenje modernih tehnilogija može biti smjerniza za dalje školovanje i usavršavanje, a nakon toga i za profesionalni angažman u veliki broj oblasti koje zahtijevaju upotrebu modernih tehnologija i tehničkog znanja. Realizaciju manifestacije je finansijski podržalo Ministarstvo sporta Crne Gore'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika