Sci/Tech

Robotičari, srećno

Dragan Todorović iz Elektrotehničke škole ,,Vaso Aligrudić“ u Podgorici, te Darko Vuković i Anto Petrović iz Srednje mješovite škole ,,Mladost“ u Tivtu otputovali su juče za Meksiko gdje će predstavljati Crnu Goru na robotičkoj olimpijadi  ,,First global Challenge“. Koordinatorka je Nina Drakulić, a mentor ekipe Nikola Bulatović.
Robotičari, srećno
Nova PobjedaIzvor

Prošle godine naši robotičari osvojili su 13. mjesto u konkurenciji 165 zemalja. Drakulić je sigurna da će se ove godine plasirati među prvih pet. Tema takmičenja su obnovljivi izvori energije.

– Zadatak robota je da sakupi kockice koje će aktivirati energiju vjetrenjače, termalnih elektrana i peći. Takođe, tu su i solarni paneli. Robotom se upravlja preko džojstika, funkcioniše preko tableta i radi softverski. Propisano je da ne smije preći dimenzije 50/50/50, ostalo mi kreiramo sami – objašnjava Drakulić.

Crnogorski tim za takmičenje se pripremao oko šest mjeseci, a projekat koji obuhvata i izradu robota ukupno košta 12.000 eura.

– Prošle godine nijesmo imali sponzorstvo, nekako smo se snalazili. Ove godine nemamo taj problem zahvaljujući  podršci Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete, Investiciono-razvojnog fonda, opštine Kotor, Turističke organizacije Kotor i manjih firmi među kojima je hotel ,,Aleksandar“ u Podgorici – kaže Drakulić.

Po njenim riječima, učešće na takmičenjima poput predstojećeg u Meksiku od velikog je značaja za male države kao što je Crna Gora.  

Portal Analitika