Svijet

Turska lira na istorijskom minimumu

Turska je izradila akcioni plan i počeće da ga sprovodi danas kako bi umirila ulagače, kazao je ministar finansija Berat Albayrak, nakon što je kurs lire prema američkom dolaru potonuo na novu najnižu vrijednost u istoriji.
Turska lira na istorijskom minimumu
Agencije / Portal AnalitikaIzvor

Albayrak je, u intervjuu objavljenom na internetskim stranicama dnevnika Hurriyet, kazao da je slabost lire posljedica "napada" i da je akcioni plan spreman.

"Od ponedjeljka ujutro, naše institucije će preduzeti potrebne korake i obavijestiti o tome tržišta", kazao je Albayrak, ali nije iznio konkretne detalje o planiranim koracima, prenosi SEEbiz.

On je rekao da je plan pripremljen za banke i sektor realne ekonomije, uključujući mala i srednje velika preudzeća, na koje najviše utiču oscilacije kurseva valuta.

"Brzo ćemo preduzeti potrebne korake s našim bankama i bankarskim regulatorom", kazao je Albayrak.

On je odbacio špekulacije da bi Turska mogla da intervenira na bankovne račune u dolarima i dodao da bilo kakvo oduzimanje ili pretvaranje tih depozita u lire ne dolazi u obzir.

Jutros je na početku trgovanja na azijsko-pacifičkim tržištima kurs lire potonuo na novu najnižu vrijednost u istoriji, više od sedam TLR za jedan USD, nakon što je u petak lira izgubila 18 odsto, što je bio najveći dnevni pad od finansijske krize u Turskoj 2001. godine.

Od početka godine lira je na vrijednosti izgubila više od 45 odsto, uglavnom zbog zabrinutosti u vezi Erdoganova uticaja na ekonomiju, njegovih zahtjeva za nižim kamatnim stopama, uprkos visokoj inflaciji i pogoršanja veza sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Turska središnja banka cilja inflaciju od pet odsto na godišnjem nivou. Prije godinu inflacija je bila znatno iznad toga, oko deset odsto.

Od tada se situacija dodatno pogoršala, pa potrošačke cijene sada rastu po stopi od oko 15 odsto.

Uprkos tome, Erdogan se suprotstavio predlozima o povećanju kamatnih stopa, navodeći da su one instrument eksploatacije i da Turska neće pasti u tu zamku.

Albayrak je kazao da su proračunske politike važne za potporu i jačanje monetarne politike središnje banke.

"Ući ćemo u snažno razdoblje u smislu fiskalne politike", rekao je Albayrak.

Erdogan želi jeftine kredite banaka kako bi podstakao rast ekonomije, ali ulagači se plaše da bi moglo doći do oštrog prizemljenja, pa čak i recesije, nakon niza godina relativno snažnog rasta ekonomije.

Portal Analitika